Mistrovství Afriky 2018 - den třetí

Třetí den afrického kontinentálního šampionátu byl i dnem posledním a rozhodovalo se o tom, kdo bude africkým šampiónem a kdo doprovodí pořadatelskou Jihoafrickou republiku na finálový turnaj Mistrovství světa 2019, který se bude konat v Durbanu a kterého se poprvé v historii zúčastní dvacet nejlepších družstev z celého světa.

Poslední hrací den měla dva zápasy na programu Zambie, která nejprve nastoupila proti Jihoafrické republice, kterou po celý turnaj provázela mnohá zranění. Začátek zápasu byl ze strany obou týmů velice nervózní, košů padalo velmi málo a favorizované družstvo JAR muselo dokonce dotahovat náskok Zambie. Až ve druhém poločase se naplno projevily zkušenosti nejlepšího afrického týmu historie, který nedal již žádnou šanci pomyslet na další překvapení na turnaji a přesvědčivě zvítězil 23:9.

Ve druhém utkání dne se ve výborném světle opět prezentoval domácí tým Zimbabwe, který svého souseda převyšoval ve všech činnostech a před zaplněnými tribunami exceloval a připsal si nejvyšší vítězství turnaje, když vyhrál 28:7. Ani to mu však nestačilo na vítězství a historicky první titul afrického mistra, protože Mistrem Afriky zůstává JAR. O jeho prvenství rozhodlo pravidlo IKF, které říká, že v případě rovnosti skóre po dvou zápasech rozhoduje to, který tým při svém vítězství skóroval vícekrát. JAR zvítězil 20:16 a následně prohrál 13:17, a tak se i s horším celkovým skóre a k nelibosti domácích fanoušků mohl radovat ze zlatých medailí.

Konečná tabulka:

  1. Jihoafrická republika    4z.     9b.    78:50
  2. Zimbabwe                    4z.     9b.    80:45
  3. Zambie                         4z.     0b.    29:92

Komentáře

komentáře Disqus