Školní korfbalový pohár zná vítěze druhého ročníku

Vrcholem školních korfbalových aktivit v Brně je již druhým rokem po sobě Školní korfbalový pohár. Letošní finále se v kategorii minižáků odehrálo ve čtvrtek 9. března za účasti osmi škol a opět v hale TJ Tatran Bohunice.

V 7:30 se začali scházet organizátoři městského finále, na které čekal náročný den. 8 škol, téměř 100 dětí a 18 zápasů, to vše za 4 hodiny. V hale byly vytvořené 2 hřiště, na kterých se odehrávaly 2 zápasy současně, každý zápas trval 2krát 10 minut. Všechny školy zodpovědně dorazily přesně včas, a tak po krátkém přivítání mohl finálový turnaj začít prvními zápasy.

Finalisti byli rozděleni do 2 skupin po 4 týmech. První zápasy ve skupině A ukázaly, že to bude velmi vyrovnaná skupina, vždyť i favorit z Laštůvkové remizoval s Jana Babáka 2:2 a druhý zápas mezi Labskou a Pastvinami skončil jen jednobodovým rozdílem. V dalším průběhu se potvrdila vyrovnanost skupiny A, když i další 2 zápasy skončily remízami. Na prvních 2 místech nakonec skončily ZŠ Laštůvkova a ZŠ Labská, které obě zaznamenaly po jedné výhře a dvou remízách. Proto o jejich postavení v semifinále rozhodlo skóre, které měla bystrcká škole jen o jediný koš lepší. ZŠ Pastviny a ZŠ Jana Babáka získaly obě shodně 2 body, pro školu z Komína však rozhodl lepší výsledek vzájemného zápasu.

Výsledky skupiny A:

Laštůvkova – Jana Babáka 2:2           Labská – Pastviny 2:1

Pastviny – Jana Babáka 6:3               Laštůvkova – Labská 4:4

Labská – Jana Babáka 3:3                 Laštůvkova – Pastviny 7:5

Skupina A

Laštůvkova

Labská

Pastviny

Jana Babáka

Body

Skóre

Pořadí

Laštůvkova

X

4:4

7:5

2:2

4

13:11

1.

Labská

4:4

X

2:1

3:3

4

9:8

2.

Pastviny

5:7

1:2

X

6:3

2

12:12

3.

Jana Babáka

2:2

3:3

3:6

X

2

8:11

4.

 

V skupině B to právě naopak byla jasná jízda družstva ze ZŠ Sirotkova, které každý zápas vyhrálo minimálně o 3 koše. Druhé místo obsadila ZŠ Kamínky, která získala 3 body za 1 výhru a 1 remízu, což jí stačilo na postup do semifinále. Na třetím místě skončila ZŠ Elišky Přemyslovny, která dokázala porazit ZŠ Otevřenou nejtěsnějším rozdílem jediného koše. V posledním zápase skupiny zabojovala i Otevřená, když uhrála remízu s Kamínky, ale na vylepšení 4. pozice v skupině to nestačilo.

Výsledky skupiny B:

Sirotkova – Otevřená 6:1                              Kamínky – Elišky Přemyslovny 5:1

Sirotkova – Kamínky 5:2                              Otevřená – Elišky Přemyslovny 3:4

Sirotkova – Elišky Přemyslovny 6:1              Otevřená – Kamínky 5:5

Skupina B

 Sirotkova 

 Kamínky 

 Otevřená 

Elišky  Přemyslovny 

 Body 

 Skóre 

 Pořadí 

Sirotkova

X

5:2

6:1

6:1

6

17:4

1.

Kamínky

2:5

X

5:5

5:1

3

12:11

2.

Otevřená

1:6

5:5

X

3:4

1

9:15

4.

Elišky Přemyslovny

1:6

1:5

4:3

X

2

6:14

3.

 

V semifinálových zápasech se tedy utkaly tyto dvojice. Děti ze Sirotkové potvrdily svou dominanci a soupeře z Labské porazily přesvědčivě 8:3. Druhé semifinále mezi Laštůvkovou a Kamínky bylo naopak vyrovnanější, vedení se přelévalo z jedné strany na druhou a v tomto zápase padlo nejvíc košů za celý den. Šťastnější byli nakonec hráči z Kamínek, kteří vyhráli 8:6. Následovaly zápasy o 5. a 7. místo. Sedmou příčku pro sebe získaly děti z Jana Babáka, které jen těsně porazily ZŠ Otevřenou ze Žebětína. Souboj o páté místo mezi loňským mistrem z Pastvin a ZŠ Elišky Přemyslovny dokonce vyústil do penaltového rozstřelu. V jeho poslední čtvrté sérii rozhodl úspěšným pokusem hráč KK Brno Lukáš Holík. Zápas o bronzové medaile přinesl souboj smutných semifinalistů. Dlouho to vypadalo, že se z prohry lépe oklepali korfbalisti z Laštůvkové, když vedli již 4:1. Ke konci zápasu se však Labská dotáhla na jediný koš. Když pak v poslední minutě zahodila Laštůvkova penaltu, Labská to rychle na druhé straně potrestala a těsně před koncem srovnala na 4:4 a o vítězi musely opět rozhodnout penalty. Nervy všem dětem svazovaly ruce a jedinou úspěšnou penaltu bylo vidět až v šesté sérii. Podívejte se sami na video zde. Také finále přineslo napínavou podívanou. Pro favorita ze Sirotkové to byl nejtěžší zápas turnaje, soupeře z Kamínek porazila Sirotkova v základní skupině výsledkem 5:2. Tohle však byl jiný zápas, Kamínky se celou dobu držely na dostřel. Ale na hráče ze Sirotkové, kteří měli basketbalové základy i výškovou převahu, to nakonec nestačilo. V pěkném finále se proto radovala z titulu ZŠ Sirotkova po výsledku 7:5.

Výsledky závěrečných zápasů o umístění:

Semifinále: Laštůvkova – Kamínky 6:8                                  Sirotkova – Labská 8:3

Zápas o 7. místo: Jana Babáka – Otevřená 4:3

Zápas o 5. místo: Pastviny – Elišky Přemyslovny 5:4 na penalty

Zápas o 3. místo: Laštůvkova – Labská 4:5 na penalty

Finále: Sirotkova – Kamínky 7:5

Nejlepší střelkyní finálového dne se stala z vítězného družstva ZŠ Sirotkové Tereza Lajkebová s 5 koši. Nejlepším střelcem byl z týmu poraženého finalistu ZŠ Kamínky Filip Vojtaník, který zaznamenal 13 košů.

Fotky z celého turnaje najdete zde.

Konečné pořadí Školního korfbalového poháru 2016/2017 v kategorii minižáků (4. a 5. ročník ZŠ):

  1. místo ZŠ Sirotkova                           MČ Žabovřesky
  2. místo ZŠ Kamínky                            MČ Nový Lískovec
  3. místo ZŠ Labská                              MČ Starý Lískovec
  4. místo ZŠ Laštůvkova                        MČ Bystrc
  5. místo ZŠ Pastviny                            MČ Komín
  6. místo ZŠ Elišky Přemyslovny            MČ Starý Lískovec
  7. místo ZŠ Jana Babáka                      MČ Žabovřesky
  8. místo ZŠ Otevřená                            MČ Žebětín

Závěrem děkujeme všem organizátorům a dobrovolníkům, kteří svou prací pomohli k úspěchu tohoto velkého turnaje. Také děkujeme všem podporovatelům korfbalu, kteří se svou podporou umožňují dětem pravidelně sportovat i ve škole. Konkrétně Českému korfbalovému svazu, Asociaci školních sportovních klubů, která letos poprvé přidala korfbal mezi svoje soutěže, finančním podporovatelům Korfbal klubu Brno a jeho projektu „Korfbal do škol“ mezi kterými jsou Statutární město Brno, Jihomoravský kraj a městské části Brno-Bystrc a Brno-Starý Lískovec.

Již teď se těšíme na Školní korfbalový pohár v příštím školním roce 2017/2018 a věříme v ještě hojnější účast na obvodních kolech, protože korfbal v Brně se nadále šíří. 


Komentáře

komentáře Disqus