Představovačka extraligových týmů: Modří Sloni Znojmo

Vše při starém. Tak se dá charakterizovat situace před startem nového ročníku korfbalové extraligy u Modrých Slonů ze Znojma. Kádr loňského čtvrtého celku české nejvyšší soutěže totiž přes léto nedoznal prakticky žádných změn. „Akorát Peťa Malačka chvíli váhal, zda bude pokračovat. Nakonec však s námi zůstává. Družstvo je stejné, akorát dáme šanci dalším dvěma hráčům z dorostu,“ podotýká hrající trenér Jiří Podzemský.

Přes léto se Znojmo společně nepřipravovalo. Hráči pracovali spíš individuálně na fyzické kondici. „Letos jsme to trochu zanedbali. Do haly jsme šli teprve minulý týden,“ přibližuje Podzemský.

První a poslední prověrku před ostrým startem pro Modré Slony představoval víkendový Mayor Cup ve slovenské Prievidze, kde tým skončil na čtvrtém místě, když stejně jako při vyvrcholení uplynulé extraligové sezony padl v semifinále s Prostějovem. „Na turnaji startovaly všechny celky z české nejvyšší soutěže, takže jsme vše okoukli. Vedle Prostějova jsme prohráli i s Brnem, i když oba duely byly vyrovnané. Bohužel nám vždy nevyšel druhý poločas. Možná nám schází větší fyzička, musíme se na ni zaměřit. Mayor Cup nám jinak hodně dal, lepší jak ix tréninků,“ říká Podzemský.

Po několika měsíční pauze však byl s výkonem v přípravném klání celkem spokojený. „Byl jsem překvapený, jak nám to jde. I já jsem se cítil kupodivu dobře,“ tvrdí hrající trenér, který na jaře dlouhou dobu laboroval se zraněním ruky. „Je pravda, že máme v týmu několik hráčů, kteří se zúčastnili domácího červencového mistrovství světa do třiadvaceti let, takže hráli ještě relativně nedávno a neměli tak dlouhou pauzu jako ostatní,“ dodává.

Mezi takové korfbalisty patří i Tereza Ferkovičová. „Absolvovala jsem celou přípravu na šampionát a je to znát. O prázdninách jsem si pak občas šla zaběhat a zaházet, to ostatně dělali asi všichni,“ povídá mladá hráčka.

Letošní extraligu čeká boj pouze čtyř týmů. Oproti loňsku se jí nezúčastní Kolín a výběr do třiadvaceti let. „Mrzí mě to. Čím míň soupeřů, tím menší boj a motivace,“ myslí si Ferkovičová. „Co říct, je to špatné. Když se mě někdo v práci zeptá, kolikátí jsme skončili a já mu řeknu, že třetí ze čtyř, tak to nevypadá moc dobře. Nejedná se o dobrou reklamu pro korfbal,“ souhlasí Podzemský.

Přes snížení počtu účastníků nedojde k menšímu počtu zápasů. Každý s každým se v sezoně utká čtyřikrát. Ve finále pak proti sobě stane první a druhý tým tabulky. Další novinku nejvyšší soutěže představuje změna hrací doby. Místo dvou poločasů o pětadvaceti minutách se nově bude hrát na čtyři čtvrtiny po deseti minutách. Mezi první a druhou a třetí a čtvrtou periodou je přitom minutová pauza, mezi druhou a třetí pak klasická.

I když extraligu hrají jen čtyři celky, bitva o medaile bude tvrdá. Všechny týmy jsou totiž vyrovnané. „Ambice máme vždycky ty nejvyšší,“ hlásí za Znojmo Podzemský.


Komentáře

komentáře Disqus