Reprezentace U19 se na Mayor Cupu neztratila

První soustředění v sezóně 2015/2016 pro kategorii U19 bylo pojato netradičně - reprezentační tým pod vedením Davida Konečného se místo klasických halových tréninků zúčastnil tradičního turnaje na Slovensku – Mayor Cup. Na soustředění odjel širší reprezentační výběr, a protože trenéři chtěli vidět v akci všechny své hráče, přihlášeny byly nakonec dva týmy.

Hráči se sešli 4.9.2015 v Prostějově a autobusem se vypravili na Slovensko, kam dorazili kolem 20:30. Následovala večeře a následně ubytování v penzionu Orion. Hráči byli přivítáni triem Konečný, Šnévajs, Pešák, také si vyslechli časový harmonogram turnaje, rozdělení do týmů a samozřejmě cíle víkendového soustředění. Program zápasů byl k reprezentačnímu týmu neúprosný a snídaně tak byla stanovena již na 6:30. Trenéři měli skvělou příležitost vidět své hráče v několika zápasech proti seniorským týmům z Polska, Maďarska i Slovenska. Hráči museli čelit různým herním stylům, vypořádat se s fyzicky silnějšími a mnohdy zkušenějšími protihráči. Vzhledem k tomu, že se jednalo o první letošní soustředění této kategorie, hráči neměli možnost žádného sehrávání se a ani trenéři nekladli důraz na konečné umístění v turnaji. Hráči dostali vcelku jednoduché a jasné pokyny, které byly shodné pro všechny zápasy i oba týmy. Trenéři vyžadovali, aby bránící hráči neustupovali od svých útočníků, nevyhýbali se soubojům o míč a vytvářeli na něj dostatečný tlak, který by znepříjemnil přihrávky a střely soupeře. Úkolem také bylo zabránit vícenásobným asistentům v blízkosti koše. V útoku trenéři vyžadovali využívání volných prostorů a aktivní pohyb po střelách. Důraz byl kladen i na eliminování nahrávek směřujících na hráče, který není připraven k zakončení. Jak již bylo zmíněno - nebyly stanoveny cíle, které by se týkali konečného umístění na turnaji, a proto nebyly výsledky zápasů měřítkem pro hodnocení úspěchu či neúspěchu celého soustředění. I přesto první tým obsadil hezké 6. místo a druhý tým vybojoval 11. příčku ze 14 přihlášených klubů. Turnaje se zúčastnili i mládežnické reprezentace Polska a Maďarska, které skončili až za oběma našimi výběry. 

Jednotlivé zápasy si trenéři natáčeli a mohli tak volné chvíle vyplnit i video rozborem, na kterém reprezentanti viděli své výkony, chyby i přednosti. Natočeno bylo několik zápasů a trenéři tak mají dostatek materiálu ke zpracování a video rozbory budou nedílnou součástí dalších soustředění. 

V konečném hodnocení je třeba zmínit, že se hráči snažili dodržovat pokyny trenérů, své protihráče aktivně bránili a nebyli tak pouze jejich stínem. Postupně dokázal skórovat každý člen osmnácti členného výběru, takže všichni hráči měli na svém kontě úspěšná zakončení. Zejména dívčí část družstva projevila opravdové odhodlání, bojovnost a „ostré lokty“ díky čemuž vybojovala velké procento zdánlivě ztracených míčů a překazila nespočet soupeřových útoků. Pánové pro změnu získávali cenné zkušenosti v soubojích pod košem o lepší pozici pro doskok či asistenta. Proti zkušenějším soupeřům samozřejmě přicházely chyby a fauly, které bude třeba odstranit, aby se v budoucnu neopakovaly a to zejména při turnaji World Cup, který bude tradičním vrcholem sezóny. Trenéři i hráči mají na vyladění hry dostatek času, protože sezóna je teprve v samotném začátku. Velice příjemným zjištěním bylo, že hráči, kteří zrovna nebojovali na hřišti, podporovali své spoluhráče z tribuny či přímo ze střídačky, což velmi pozitivně ovlivňovalo náladu v celém týmu. Hráčům patří dík za předvedené výkony a trenéři se těší na další setkání, které by mělo proběhnout na přelomu října a listopadu.


Komentáře

komentáře Disqus