První část trenérských školení

O víkendu měly téměř všechny soutěže pauzu a trenéři mohli využít volna ke svému vzdělávání. Byl pro ně připraven první blok školení, z celkových tří, který byl teoretický a zaměřen na všeobecné trenérské základy.

V letošním roce se po dlouhé době koná soubor tří trenérských kurzů, které tvoří jeden celek a účastníci po absolvování získají jednu z korfbalových licencí. Z původně 36 přihlášených se jich na ZŠ v Týnci nad Labem sešlo 33.

Celým víkendem provázel účastníky pan Martin Kocián, který je využíván i jinými sporty pro tuto základní teorii. Jeho životopis obsahuje mnoho zahraničních stáží a angažmá v Americe, Německu a Rakousku, ikdyž ne v korfbalu, ale v americkém fotbalu. Každou fázi školení byl schopen doplnit příklady ze svých zkušeností a všichni si to proto mohli velmi jednoduše představit.

V sobotu byly na programu tři tématické bloky:
 - úvod do sportovního tréninku, archivace tréninků a práce s tím, využití videa v přípravě týmů
 - rozdíly mezi tréninky dospělích a dětí, schopnosti a dovednosti dětí v určitém věku, poměr všestrannosti a samotného sportovního zaměření
 - etapy sportovního tréninku - technická, taktická, psychologická, kondiční,.. příprava

V neděli následovaly také 3 bloky zaměřené na:
 - kompenzace, kompenzační cvičení a jejich důležitost ve skladbě sportovního tréninku
 - cykly sportovního tréninku - makrocykly, mezocykly a mikrocykly
 - první pomoc s příklady

Věřím, že si každý z účastníků odnesl množství nových poznatků. Nebo si jen ujasnil, že určité návyky a části tréninků dělá správně či špatně.

Školení bude pokračovat dalšími dvěma víkendy, které budou již více zaměřeny na korfbal. První v únoru 21.-22.2.2015 a závěrečný 14.-15.3.2015. Těmi budou provázet holandský trenér Edwin Bauman a jeden z trenérů české reprezentace Ivo Kracík.


Komentáře

komentáře Disqus