Mistrem Evropy je opět Nizozemsko, před Belgií a Portugalskem

Finálový den neměl na programu pouze zápas českých korfbalistů, ale ještě další tři zápasy, které rozhodovaly o konečném pořadí na 1.-8.místě.

V prvním zápase finálového dne se setkaly dva týmy, které postoupily do nejlepší osmičky po výhrách ve svých základních skupinách „nižší kategorie“. Poláci neměli dosti sil (mimo jiné se projevilo i to, že část týmu nebyla z důvodu neznámého virového onemocnění zcela fit), aby zvládli rozjeté Maďary. Maďarská reprezentace tak slaví historický úspěch v podobě 7.místa z ME a oba týmy i postup na MS 2015 do Belgie. A ještě jedna radostná zpráva pro polský národní tým – její kapitán Krzysztof Rubinkowski se podělil společně s nizozemským Mickem Snelem o krále střelců tohoto mistrovství.

Po následném přesvědčivém vítězství české reprezentace nad týmem Ruska, které bylo korfbalovými odborníky velice kladně hodnoceno – zejména díky modernímu pojetí, které bylo tentokráte doprovázeno i solidní úspěšností zakončení, se střetli domácí Portugalci s výběrem Anglie. Hala se zcela proměnila a poprvé se zaplnila diváky, kteří, místy až fanaticky, hnali domácí za bronzovými medailemi. Portugalci to nakonec dokázali a po dlouhým šestnácti letech dokázali vybojovat svůj druhý bronzový úspěch z Mistrovství Evropy.

Finálový souboj měl tradiční obsazení – tedy týmy Belgie a Nizozemska,které byly na turnaji suverénně nejlepšími. Belgičané rychle vedli 2:0 a až do osmé minuty byli lepší a udržovali si mírné vedení. Poté se však nizozemská mašina rozjela na plné obrátky a v poločase byl již zápas téměř rozhodnut, neboť Nizozemci vedli rozdílem osmi košů. Belgické ženy v obraně vůbec nestíhaly, z čehož pramenily časté fauly a mnoho penalt, které nezůstaly neproměněny. Celkem jich v zápase, na obou stranách, bylo neuvěřitelných 20. Zápas se pak již pouze dohrával za rozhodnutého stavu a v mnohem komornější atmosféře než tomu bylo v zápase o třetí místo.

 

Výsledky finálových utkání skupiny o 1.-8.místo:

Zápas o 7.místo:    Maďarsko - Polsko 16:10

Zápas o 5.místo:    Česká republika - Rusko 26:18

Zápas o 3.místo:    Portugalsko - Anglie 22:14

Finále:    Nizozemsko – Belgie 32:20

 

Konečné pořadí:

  1. Nizozemsko

  2. Belgie

  3. Portugalsko

  4. Anglie

  5. Česká republika

  6. Rusko

  7. Maďarsko

  8. Polsko

  9. Katalánsko

  10. Německo

  11. Skotsko

  12. Irsko

  13. Srbsko

  14. Slovensko

  15. Turecko

  16. Wales


Komentáře

komentáře Disqus