Česká republika – Katalánsko 21:20 (10:10)

Poslední zápas základní skupiny svedl naše hráče v důležitém boji proti dalšímu soupeři z Pyrenejského poloostrova. Katalánskp nedokázalo v prvním dvou zápasech dosáhnout na bodový zisk (stejně jako naše reprezentace), ale své soupeře značně potrápilo.

Zápas tak byl de facto zápasem o vše pro oba týmy – vítěz se vrací do boje o medaile, protože se ve čtvrtfinále střetne s Anglií a na poraženého čeká „pouhý“ boj konečné nejlépe 9.místo, což je dosti kruté, ale systém turnaje je takto postaven. A jako v předchozích zápasech České republiky s Katalánskem se opět jednalo o mimořádně vyrovnaný souboj a opět se potvrdilo pravidlo, že na ME vítězí Češi, a to nejtěsnějším rozdílem.

Zápas začali naši reprezentanti výborně, vytvářeli si výborné šance a dokázali je i úspěšně zakončovat – do osmé minuty dokázali naši skórovat dokonce šestkrát a vedli jsme 6:4, ale nedokázali jsme soupeři odskočit na vyšší rozdíl a až do konce poločasu jsme si udržovali malý náskok a nikdy jsme soupeři nedovolili jít do vedení. Na konci poločasu ještě Jiří Podzemský neproměnil penaltu, a tak týmy odcházely do šaten za vyrovnaného stavu 10:10.

Začátek druhého poločasu byl opět typický – vytváření výborných šancí, ale úspěšnost zakončení tragická, čehož Katalánci dokázali využít a rázem vedli postupně 14:11, 15:12, 16:13, 17:14… trenéři zkoušeli střídat, vzali si time-out a čas do konce zápasu již se začal krátit. Tři minuty před koncem se nám podařilo konečně vyrovnat, ale Katalánci se nesložili a opět si vypracovali vedení, kdy střídající Javier Navarro vstřelil svůj jediný koš v zápase 19:20. Naši odpověděli obratem (Jirka Podzemský svým druhým košem) a schylovalo se k prodloužení. Katalánci měli míč v útoku a mohli zápas dohrát až do konce, ale nepřesnou střelou ztratili míč 7,5 vteřiny před koncem zápasu a naši reprezentanti předvedli akci z říše snů – bleskurychle dokázali přehrát míč na druhou stranu, postavit asistenta za košem a Eliška Jonáková se málem uvolnila na donášku, ale v poslední chvli zasekla svůj pohyb, dostala nahrávku a v střelou ze 4 metrů urvala pro Českou republiku cenné vítězství. Časomíra se totiž zastavila 41 setin sekundy před vypršením základní hrací doby a Kataláncům tak čas na vyrovnání nezbyl.

Střelci za ČR: Bláha 4, Nasadilová 4, Krejčí 3, Pešák 2, Klacková 2, Podzemský 2, Věžník 2, Jonáková 1, Fridrichová 1

Zítra čeká naše reprezentanty, ve čtvrtfinále od 18.00 místního času, tým Anglie, který je asi díky výsledkům na turnaji mírným favoritem, ale tým České republiky, povzbuzen dnešním vítězstvím, bude srdnatě bojovat o pátý postup do semifinále ME v řadě (Češi v semifinále ME nechybí již od roku 1998)

Výsledky třetího dne:

Skupina A: Nizozemsko – Anglie 38:11
                  Německo – Rusko 14:15 po GG

TABULKA A: 1.Nizozemsko – 9b.
                      2.Anglie – 6b.
                      3.Rusko – 2b.
                      4.Německo – 1b.


Skupina B: Belgie – Portugalsko 24:18
                  Katalánsko – ČR 20:21

TABULKA B: 1.Belgie – 9b.
                      2.Portugalsko – 6b.
                      3.Česká republika – 3b.
                      4.Katalánsko – 0b.


Skupina C: Polsko – Wales 16:12
                  Srbsko – Turecko 14:19

TABULKA C: 1.Polsko – 9b.
                      2.Wales – 4b.
                      3.Turecko - 3b.
                      4.Srbsko – 2b.


Skupina D: Skotsko – Irsko 20:11
                   Maďarsko – Slovensko 20:10

TABULKA D: 1.Maďarsko – 9b.
                      2.Skotsko – 6b.
                      3.Irsko – 2b.
                      4.Slovensko – 1b.

Čtvrtfinále: středa  29.10.2014
   15:00 
Nizozemsko - Maďarsko
   17:00  Belgie - Polsko
   19:00  Anglie - Česká republika  (on-line)
   21:00  Portugalsko - Rusko


Komentáře

komentáře Disqus