Turnaj škol v Hradci Králové

Ve dnech 23.9. a 24.9. se v Hradci Králové odehrála zajímavá sportovní akce. V rámci spolupráce mezi církevními gymnázii z České republiky, Holandska, Německa, Slovinska a Itálie se každoročně koná setkání těchto škol, kdy hostitelská země připraví program pro ostatní a určí sport, ve kterém se školy vzájemně poměří. Letos připadlo pořadatelství na církevní gymnázium v Hradci Králové a hlavní pořadatel Mgr. Jiří Schejbal vybral pro sportovní soutěž korfbal.

Hrálo se 2x10minut, 4/4, pouze na jeden koš s tím, že pokud tým v obraně získal míč, musel s ním dosáhnout určené zóny, aby měl druhý tým čas zaujmout obranné postavení. Počet střídání během hry nebyl omezen, jinak se hrálo podle všech pravidel korfbalu.

První den se odehrála utkání každý s každým. Poněkud překvapivě na šestém místě skončil tým Holandska, pátí byli Němci, čtvrtý Hradec Králové, třetí Kutná Hora, druhé Slovinsko a první Italové.

Druhý den se nejdříve týmy rozřadily do dvou skupin, kdy se hrály zápasy 1-6, 2-5 a 3-4. Vítězové hráli ve skupině A, poražení ve skupině B. Ve skupinách se pak odehrály vzájemné zápasy a pak už zápasy o umístění.

O 5. místo:

Německo – Holandsko 4:2

Týmy se potkaly v turnaji už potřetí a byly to vždy velmi vyrovnané zápasy. Oba týmy hrály spíš pro radost, zejména Němci dělali různé vtípky pro pobavení diváků, Holanďané předváděli dobrý pohyb, ale jejich střelba byla žalostná. Oběma týmům dělal největší problém vysoko umístěný koš a nevyvarovali se spousty technických přestupků.

O 3. místo:

ČR1 (Hradec Králové) – ČR2 (Kutná Hora) 4:5

Kutnohorský tým táhla především děvčata, která hrají korfbal za místní klub. Hradecká děvčata, zřejmě zvyklá z basketbalu, neustále házela na koš přes bráněnou a tak většina košů nemohla být uznána. Zápas měl mnohem vyšší úroveň než předešlý a bylo k vidění několik pohledných akcí na obou stranách.

O 1. místo:

Itálie – Slovinsko 12:8

Slovinský tým byl založený na hře chlapců, kteří stříleli z větších vzdáleností a podle způsobu střelby i rozehrávání akcí byl patrný vliv basketbalu. Italové měli nejvyrovnanější tým z hlediska chlapci-děvčata, na jejich rychlé akce byla radost se dívat. Utkání rozhodla italská děvčata, zejména po jejich akcích padaly nádherné koše. Myslím si, že Italové i Slovinci by si mohli dobře zahrát v naší  dorostenecké lize.

Všechna utkání odpískali rozhodčí z Kutné Hory, jmenovitě Jan Paďouk, Klára Němcová a já. Rozhodování nebylo jednoduché, hráči pravidla moc neznali a vysvětlovat je v angličtině bylo kolikrát obtížné. Nicméně si myslím, že jsme ostudu neudělali, naše rozhodnutí byla vždy zdůvodněna a respektována.

Turnaj byl velmi dobře zorganizován, pan Schejbal se inspiroval při návštěvě Maxíku v Náchodě. Také byl vidět obrovský posun hry jednotlivých týmů během turnaje. Evidentně žádný z týmů (kromě tří děvčat Kutné Hory) neměl dosud s korfbalem žádné větší zkušenosti, přesto na konci už všichni znali základní pravidla a pokoušeli se o promyšlenější akce. V podobných turnajích na menších hřištích s menším počtem hráčů vidím jednu z cest k rozšiřování korfbalu a doufám, že v budoucnu nám v Hradci Králové vznikne nový klub.

 

Jirka Šuhaj


Komentáře

komentáře Disqus