U17 reprezentace vybojovala 7. místo

V neděli ráno byli všichni v očekávání, že se dostaneme do bojů o 5. místo. V cestě nám stál tým RTC South (který se ale stejně do výsledků nepočítal) a Maďarsko. Po výkonech maďarské reprezentace v sobotních kláních jsme si na ni hodně věřili a pomalu počítali s postupem do boje o konečné páté místo.

 

Hned v 9 hodin ráno česká reprezentace nastoupila proti RTC South, soupeři, se kterým měla tu čest už v sobotu dopoledne. Za RTC South však nastoupili úplně jiní hráči a tak jsme nevěděli, co od nich čekat. Na začátku mláďata nastoupila poněkud váhavě. I přes nabádání trenérů se v obraně objevovaly chyby. Sice bylo 9 hodin ráno, ale pohyb na hřišti vypadal, jako když by celou noc nespali a ještě leželi v posteli. Tento stav téměř vyústil až ke střelbě na vlastní koš. Trenéři tak byli nuceni si vzít time-out a hráče povzbudit. Oddechový čas se vyplatil. Nejen, že Češi dokázali srovnat, ale i si vybudovat náskok na 6:3 a donutit Holanďany vzít si čas na uklidněnou. Ve druhé půlce jsme měli poměrně dost střel, ale koš se míči jaksi vyhýbal. Pouze jediná střela prolétla obroučkou. Po prostřídání všech možných hráčů však celé utkání skončilo českou prohrou. CZ vs RTC North 7:11 (6:5). Koše: Vendula Vernarská 2, Lucie Šrůtová, Adam Lorenz, Adam Leznar, Anna Literová, Vojtěch Ošťádal.

Nejdůležitější zápas teprve přicházel. Vědělo se, že proti lvíčatům nastoupí poměrně slabý soupeř z Maďarska. Cílem bylo ubránit asistenta, vytlačit ho dál od koše a donutit Maďary střílet z dálky. Bohužel nám toto utkání vůbec nesedlo. Neschopnost vstřelit koš z druhé půlky ze zápasu s RTC North se přenesla i sem. Našemu výkonu také nepomohl ani velmi slabý výkon rozhodčích. Po prohře s Maďarskem veškeré plány bojovat o první příčku hned za nejlepší čtyřkou padly a museli jsme se začít soustředit na boj o konečné umístění na 7. místě. CZ vs Maďarsko 6:8 (3:6) Koše: Nikola Lorencová 2, Anna Literová 2, Nela Kubů, Jan Toufar

Do boje o konečné 7. místo Češi nastoupili proti Katalánsku. V tomto utkání, na rozdíl od toho předchozího, se nám velmi dařilo. Zaprvé se hrálo ve velké hale s mnoha diváky, hudbou, označenými volnými hody.  A zadruhé jsme se konečně dokázali pořádně soustředit na veškerou činnost na hřišti. Už v poločase bylo jasné, kdo tahá za delší a za kratší konec, když jsme vedli o tři koše. Druhá půlka však na obou stranách začala trošku opatrněji. První koš padl až po šesti minutách, naštěstí na naší straně. Postupem času jsme náskok neustále zvyšovali, takže vidina 7. místa na prvním Světovém poháru této „novodobé“ U17 reprezentace se blížila mílovými kroky. Utkání mezi Katalánskem a Českou republikou dopadlo 7:13 (4:7) a Česká republika tak získává 7. místo na Světovém poháru 2017 ve Schijndelu. Koše: Anna Literová 5, Adam Lorenz 2, Nikola Lorencová 2, Sára Sahatciu 2, Nela Kubů, Marek Štěpánek.

 

Celkové umístění:

  1. Holandsko
  2. Belgie
  3. Anglie (výhra na GG)
  4. Tchajwan
  5. Německo
  6. Maďarsko
  7. Česká republika
  8. Katalánsko
  9. Portugalsko
  10. RTC North

Celkově nejúspěšnějším střelcem tohoto turnaje se stala Anna Literová s 11 koši. Dále pak Nikola Lorencová se 7 koši. První kluk se objevil až na třetím místě. A tím se stal Martin Jiřička s 6 koši. 4 koše vstřelili Nela Kubů a Adam Lorenz, po třech koších Sára Sahatciu, Vendula Vernarská, dvakrát zasunuli míč do obroučky Klára Nováková, Marek Štěpánek, Adam Leznar, Jakub Novotný a Jan Toufar. Jedním košem přispěli Lucie Šrůtová a Vojtěch Ošťádal.

Po vyhraném 7. místě trenéři Jakub Máša a Klára Zábojová shrnuli celé dění. Klára upozornila na velké výkyvy ve výkonech a na to, že je potřeba svou hru hrát takhle naplno neustále, nejen dvakrát z šesti utkání. Jakub Máša: „Tenhle zápas nám sednul. Je fajn, že se dokážeme vyburcovat, ale musíme nechat všechno v každém zápase a bojovat dál, i když prohráváme.“

Celý realizační tým však pro příští rok počítá s mnohem lepším umístěním. Letos jsme aspirovali na nejlepší čtyřku, ideálně na medailovou pozici. Bohužel ani jedno z toho se nevydařilo. Máme proto do příštího ročníku co dohánět.

 

„Před turnajem jsem osobně cílil na 5. – 6. místo, které by našemu mladému týmu mohlo slušet. Průběh turnaje k tomu i směřoval. Když nebudeme brát zřetel na Holandsko a Belgii, se kterou jsme vydrželi bojovat jen jeden poločas (4:5), byli nad naše síly i Angličané. Působili vyhraněji a zkušeněji a celkově pak obsadili 3. místo výhrou nad Tajwanem. Právě toto rozhodlo náš vzájemný souboj, kde jsme dělali zbytečné chyby a soupeř je dokázal nemilosrdně trestat. Na vzájemný souboj s Taiwanem nedošlo, ale na tohoto soupeře bychom asi také neměli. Jejich hráči trénují 10x týdně a je to na nich znát. Se soupeři z vytouženého 5. – 6. místa jsme se utkali. S Němci pouze v přátelském utkání, které jsme odehráli dobře a vyhráli 10:4, a s Maďarskem rozhodl prakticky jeden koš. I když jsme celý zápas dotahovali, tak za stavu 6:6 byli Maďaři šťastnější a rozhodli toto důležité utkání ve svůj prospěch. Celkově jsme předvedli na turnaji slabší chvilky, ale i parádní souhry, bojovnost a koše. To je však v tomto mladém věku normální. Potřebné zkušenosti a vyzrálost se jistě dostaví. Pro příští rok nás věkově opouští pouze 3 hráči. Ti se, doufejme, přesunou do vyšší reprezentační kategorie. Snad nás nabyté letošní zkušenosti na příštím turnaji posunou výš.“ Zhodnotil celé působení hlavní reprezentační trenér Jakub Máša.

 

Děkujeme všem za přízeň a za sledování příspěvků. Současně se tímto loučíme s Lukášem Mackem, Jakubem Novotným a Martinem Sheldonem Jiřičkou, kteří svým věkem pro příští ročník už nebudou moci do bojů na turnaji zasáhnout.


Komentáře

komentáře Disqus