Reprezentace U17: závěrečné zhodnocení

Na závěr sezóny se hlavní trenér Jakub Máša svěřil se svými dojmy a pocity o proběhnutém ročníku. Zároveň zmínil i plán na následující reprezentační období.

Kubo, když bys měl pěti slovy vystihnout celé snažení od prosince 2015, kdy celá příprava reprezentace U17 začala, až do teď, jaká slova by to byla? 

Očekávání, realita, odhodlání, těžká práce, naděje  :-) 

Čím tě hráči nejvíce překvapili v průběhu úplně prvního soustředění? 

Celé první soustředění bylo takové hektické. Ubytování, stravování i trénování probíhalo v neustálém běhu a upřímně jsem si to moc neužil. Při tom všem bylo velmi těžké sledovat výkony jednotlivých hráčů. Většinu z nich jsem neznal a bylo jich přes 40! 

Jak velký pokrok udělali hráči od té doby? 

Myslím, že jsme si za tu dobu dokázali vysvětlit určitý styl hry, který bychom chtěli na dalších soustředěních dále pilovat a kterým bychom se chtěli prezentovat. Není úplně jednoduché změnit návyky jednotlivých hráčů, když jsou z jednotlivých klubů zvyklí na rozdílné způsoby hry během tak krátké doby a pár soustředění. Věřím, že většina si to již vzala za své a budou „hrát jako křížky a nestát jako kolečka“ (hráči vědí). 

Jsi spokojený s výběrem nejužší reprezentace do 17 let? 

V letošním roce jsme se věnovali především kvantitě hráčů, abychom poznali co nejširší okruh adeptů pro následující sezóny a ukázali jim směr přípravy. Tím je nejen příprava s týmem na trénincích, ale i induviduální příprava každého z nich. To budeme dále sledovat a kontrolovat. 

Co se korfbalové složky týká, tak tam jsou velké rozdíly a nedostatky. Hráči na nich musí pracovat nejen na pár reprezentačních soustředěních, ale hlavně na jejich klubových trénincích, abychom společně mohli doladit už jen detaily. Chtěl bych tímto vyzvat i jejich trenéry, aby na hráče byli přísní, nekompromisní a zároveň trpěliví, protože vše se nezmění hned. Děláte to pro jejich dobro a oni to musí pochopit! 

Na začátku letošní přípravy jsme měli, jak už jsem psal, celkem asi 40 hráčů. Ti budou povětšinou v naší kategorii ještě 1 - 2, někteří i 3 roky, tak toho mají „u nás“ ještě mnoho před sebou. Na Světový pohár U17 v příším roce budeme brát asi 7+7 hráčů, proto je na každém z nich, jestli bude chtít s námi jet a bude na sobě tvrdě pracovat. 

Jaké jsou plány do budoucna? V sezóně 2016/2017 by měl být vrchol Světový pohár ve Schijndelu. Jaké jsou tvé aspirace? 

Letošní sezóna byla spíše seznamovací, ale v příštím roce již podřídíme celou přípravu k účasti na Světovém poháru U17, který se bude nově konat až na přelomu června a července. Na přípravu máme tedy dost času a budeme ho chtít využít. V plánech je individuální příprava hráčů přes léto, následně první prodloužené soustředění v listopadu a další až po novém roce. Příprava bude gradovat s koncem sezóny a blížícím se Světovým pohárem. 

Budeme apelovat i na STK, která připravuje rozpisy utkání, aby všichni hráči odehráli velké množství zápasů a měli potřebnou zápasovou praxi. 

Vzhledem k tomu, že budeme mít stále velice mladý tým, tak hlavně získání zkušeností na roky příští, které by měly být pro tuto generaci tím hlavním vrcholem. Na druhou stranu se nechceme pouze zúčastnit! Medaile je pro všechny stejně blízko!  :-)

Budou první soustředění ve stejně velkém měřítku jako ty počáteční v letošní sezóně? Budete oslovovat kluby? 

Opět půjde do klubů výzva k nahlášení jmen pro širší reprezentační výběr, abychom mohli tyto hráče/rodiče kontaktovat a zjistili jejich zájem reprezentovat ČR na závěrečném turnaji. Na prvním soustředění tedy bude opět široký okruh hráčů. Ten budeme muset postupně redukovat až na konečný počet 7+7 pro Schijndel. Všichni hráči nás budou muset přesvědčit, že do konečného výběru patří. 

Těšíš se na další ročník? 

Začnu trošku z jiné strany. S velkým napětím budu sledovat domácí soutěž, především kategorie dorostu a starších žáků, kde budeme mít velké množství hráčů. Při pohovorech s některými z nich však situace v jejich klubech není personálně úplně růžová a je tedy otázkou, jestli budou mít s kým trénovat a zároveň kdo je bude trénovat. To se obávám, že by mohlo mít na vývoj těchto hráčů zásadní vliv a budeme se s tím muset vyrovnat i my v našem výběru. 

Jinak se určitě těším, protože jinak by nemělo význam v tom pokračovat. Nejen pro hráče, ale i pro nás trenéry je účast na Světovém poháru odměnou za naši práci a těšíme se na ni. 


Komentáře

komentáře Disqus