Znojmo bere dorostenecký titul. Vystřelila ho z dálky žákyně Hrbáčková

Boje o medaile přinesly nervydrásající podívanou. Při znojemském vyvrcholení České dorostenecké korfbalové extraligy nebyla nouze o dramatické okamžiky. Střetnutí o třetí místo mezi Brnem a Náchodem bylo dlouhou dobu vyrovnané, nakonec přeci jen přineslo výhru 17:14 pro Jihomoravany. Pravý vrchol celé sezony však obstaralo finále, ve kterém domácí Modří Sloni slavili až po zlatém koši v prodloužení. Znojmo zvítězilo nad Novým Lískovcem 22:21 a uzmulo šestý dorostenecký titul v historii klubu.

 

Ve finále proti sobě stanula dvě nejlepší družstva sezony. V pozici velkého favorita do utkání vstupoval Nový Lískovec, který za celý extraligový ročník nepoznal hořkost porážky. Ta pro něj přišla v nejmíň vhodnou chvíli a domácí tým tak mohl slavit. „Už dlouho jsme chtěli brněnský tým porazit. Povedlo se to v nejdůležitějším utkání a bylo to skvělé. Titul jsme si vychutnali s domácími fanoušky. Oslavovali jsme hlavně Katku Hrbáčkovou,“ popsala znojemská Gabriela Filipovszká.

Věkem ještě žákyně Hrbáčková totiž rozhodla vypjaté klání nevídaným způsobem. V prodloužení v prvním útoku vystřelila z úctyhodné vzdálenosti a její pokus skončil k překvapení všech v koši. „Zajímavá střela. Podobně jsme přitom prohráli finále před dvěma lety. Všichni jsme si na to vzpomněli,“ připomněla Filipovszská prohru Znojma s Prostějovem.

Nový Lískovec přitom téměř celý zápas vedl. Domácí vyrovnali na 21:21 až zhruba půl minuty před koncem základní hrací doby. „Prohrávali jsme snad jen 0:1, pak vždy dotahoval soupeř. Bohužel se nám moc nevedlo, soupeř využil domácí palubovky. Všichni od nás čekali vítězství, o to horší to pro nás je. Nemůžeme však vyhrát všechno,“ krčil rameny Petr Galíček, jeden z dvojice tahounů týmu, kteří v Brně hostovali z Prostějova. I ve finále společně s Petrem Šnajdrem bodově řádili, prohře však nezabránili.

Znojmo se tak po dvouleté odmlce mohlo znovu radovat z nejvyšší příčky. „Příprava nebyla úplně ideální, ať už z důvodu školních povinností nebo zranění. Chtěli jsme hlavně ubránit Galíčka se Šnajdrem a i když se nám to úplně nepodařilo, tak jsme byli šťastnější,“ měla Filipovszká radost.

Brno, KK Nový Lískovec U19 : Znojmo Modří Sloni U19 - 21:22 (12:10)

Rozhodčí: Peter Bušík, Petr Báder. Nejlepší střelci: Galíček Petr 8, Šnajdr Petr 5, Cupáková Markéta 2, Pejřilová Marie 2, Tolar Aleš 2 - Žák Jakub 7, Holík Ondřej 6, Fialová Anna 2, Filipovszká Gabriela 2, Hrbáčková Kateřina 2, Ságner Miroslav 2.

 

I klání o extraligový bronz přineslo vyrovnaný průběh. Náchod v prvním poločase dlouho vedl, brněnskému Korfbal klubu se podařilo vyrovnat až ke konci úvodního dějství. Na zlepšený výkon poté Jihomoravané navázali i ve druhé půlce a ze Znojma si tak odvezli ocenění pro třetí nejlepší dorostenecký tým České republiky. „Nebylo jednoduché poskládat tým. Měli jsme spoustu ztrát. Utkání bylo opatrné z obou stran a rozhodovaly detaily. My spoléhali hlavně na penalty a volné hody, Náchodští na přesnou ruku Denisy Kolářové. Ve druhém dějství jsme se začali tlačit do donášek našich holek a tato taktika slavila úspěch. Rozhodující moment přišel z ruky Štěpána Kohla, který ze střední vzdálenosti trefil do černého svůj dosud nejdůležitější koš kariéry a pomohl nám tak utrhnout se poprvé na rozdíl čtyř košů,“ pospal brněnský stratég Ondřej Fridrich.

Náchod si na bronz oprávněně myslel, velké zklamání však po prohře nepociťoval. „Mrzí mě to jen kvůli dvěma holkám, které už v dorostu končí. Chtěla jsem, aby se rozloučily medailí. Na Brno jsme se připravovali, bohužel jsme ve druhém poločase střelecky odpadli. Nenahráli jsme si, byli jsme blokovaní,“ uvedla náchodská trenérka Jaroslava Pavlovičová. „Finále bylo pak perfektní. Znojmo mě hodně překvapilo. Hrálo kompaktně a s velkou chutí, vyhrát si zasloužilo,“ vrátila se koučka ještě k boji o titul.

SK Plhov Náchod U19 : Brno, KK U19 - 14:17 (9:9)

Rozhodčí: Petr Báder, Peter Bušík. Nejlepší střelci: Kolářová Denisa 7, Hurdálková Tereza 3 - Drábková Dominika 5, Jemelíková Vendula 5, Kovář Filip 4.

 

Konečné pořadí extraligy:

1. Znojmo

2. Nový Lískovec

3. KK Brno

4. Náchod Plhov

5. Šenov             

6. Kutná Hora


Komentáře

komentáře Disqus