Představovačka týmů: Korfbal klub Brno

Na jaře se konečně dočkali, teď jsou v těžké pozici obhájce titulu. Brněnský Korfbal klub získal v uplynulé sezoně svůj historicky první titul a i nyní ho ostatní celky pasují do role jasného favorita. „Vzhledem k tomu jak dlouho jsme na první triumf čekali, tak se na obhajobu moc netěším,“ říká s nadsázkou brněnský trenér Jakub Máša, jehož jsme se zeptali, jak na tom Jihomoravané letos v extralize budou.

Jste spokojený s letní přípravou svého týmu?

Nebyla rozhodně ideální. Vzhledem k mistrovství světa a dalším věcem jsme začali poměrně pozdě. V trénincích nám chyběly reprezentantky i nějací další hráči kvůli zranění. Ještě jsme se prakticky nepotkali kompletní. Jsem sám zvědavý, jak to poskládáme. Moc nevím, s kým přesně ještě budu moci v prvním kole počítat. Ale na začátku nesmíme zaspat, nesmí nám ujet vlak. Na konci srpna jsme měli dvě víkendová soustředění a jinak trénujeme dvakrát v týdnu.

Co se změnilo v týmu?

Nic velkého. Akorát na studijní pobyt do Nizozemska odcestovala Martina Weissová. Naopak odtamtud se nám vrátil Peter Bušík, který s námi hrál už v minulých letech. Bude to pro nás posila. Jsem rád, že přichází. Hrál s námi i na minulém Europa Cupu a pak odešel. Teď se s jeho příchodem zvýší konkurence v týmu. To je dobře i pro tréninky a já pak mám aspoň z čeho vybírat. Ještě zkušený Ondra Fridrich oznámil, že už moc nechce hrát extraligu. Prý to radši přenechá mladším. To je trochu škoda, protože jsem ho občas rád využíval. Dále chceme zapojovat i dorostence. Dva až tři s námi asi budou jezdit a nastupovat minimálně v utkání rezerv.

V týmu máte tři reprezentantky. Vaše síla je tedy především v ženách…

Přesně tak. V národním týmu pro světový šampionát měla být i Eva Fridrichová. Nakonec však do Belgie nejela, protože už neměla dovolenou. Takže ženy máme hodně silné. Hrajeme na ně už delší dobu a mám radost, že to pochopili už i kluci. Ženy zůstávají náš hlavní trumf.

Ostatní celky vás pasují do role favorita. Přijímáte ji?

(Smích) Říká se, že obhajoba je vždy těžší. S tím souhlasím a vzhledem k tomu, jak dlouho jsme na první titul čekali, tak se na obhajobu ani moc netěším. Ale jdeme do sezony s odhodláním. Nečeká nás jen liga. V lednu se také zúčastníme Europa Cupu, kde chceme opět dobře reprezentovat.

Čemu přikládáte větší důležitost?

Titul už máme, takže letos je pro nás evropský pohár asi trochu výš. Pokud se nám zadaří a narazíme na holandského mistra, tak to pro nás bude svátek a vrchol. Ale pak Europa Cup skončí a my se zase začneme naplno soustředit na ligu.

Koho považujete za největší soupeře při obhajobě?

Nejvíc podle mě bude zlobit Znojmo. Dorůstá mu zajímavá generace. V kádru má tím pádem dobrý mix hráčů a bude určitě silné. Jako druhého favorita vidím České Budějovice. U nich bude klíčové, jak se jim zadaří poskládat tým a jak se vypořádají se zraněními. Pokud to zvládnou, budou velký a tradiční soupeř. Dál mám v pořadí mladý tým Prostějova. Mládí a nadšení nemusí logicky znamenat poslední místo jako v minulé sezoně. Jako nejslabší mi vychází asi Kolín. Holky má dost šikovné, ale s klukama bude mít problém. Uvidí se v prvních zápasech, třeba překvapí.

První ostrý duel čeká na brněnský celek 22. listopadu, kdy změří síly ve Znojmě s tamními Modrými Slony.


Komentáře

komentáře Disqus