Korfbalisté předvedli s Portugalskem famózní obrat. Ale jeden poločas je málo, říká asistent Kracík

Zběsilá stíhací jízda jim zpříjemnila závěr jinak nevydařeného šampionátu. Česká reprezentace v posledním duelu na mistrovství světa v Belgii otočila zápas s Portugalskem, i když prohrávala už o devět košů. Nakonec Češi v sobotu večer vyhráli 20:19 a domů se jim tak po nepřesvědčivých výkonech, které znamenají konečné deváté místo, pojede alespoň o něco veseleji. „Nikdo snad nic podobného nikdy nezažil. Obrat byl něco speciálního. Je lepší rozloučit se výhrou,“ povídala Martina Klacková.

Český tým s Portugalci ve středu prohrál o sedm košů a ani v sobotu nevstoupil do derniéry na mistrovství právě šťastně. Dostal první koš, v poločase prohrával o šest a ještě ve 28. minutě ztrácel devět zásahů. Pak se však odehrálo něco nečekaného. Čeští hráči začali sázet jeden koš za druhým, tři minuty před koncem srovnal Jiří Podzemský na 18:18 a následné dva koše Vlastimila Krejčího poslaly naše korfbalisty do vedení, které už udrželi. „Ani nevím, jak se zvrat přihodil. Najednou měli všichni hlavu nahoře a šlo to samo. Víc jsme si začali chodit pro míče a z nenadání nám to tam padalo,“ přiblížila hráčka Českých Budějovic.

Poslední dva večery tak Češi po vítězném konci strávili v lepší náladě. „Po Portugalsku jsme zašli s Polákama a Jihoafričanama na pivo. Připili jsme si na vynikající obrat. V neděli nás pak čekala závěrečná party a pak noční cesta zpátky domů,“ popsala Klacková.

Jen škoda, že podobně bojovný výkon nepředváděla reprezentace i v předešlých kláních, hlavně v tom klíčovém s Německem. „Litujeme toho. Ale s Němci to bylo jiné. Utkání bylo velmi vypjaté a nám to prostě nešlo,“ připomněla Klacková prohru 21:24, která naše hráče poslala do bojů v horší polovině šampionátu. „Měli jsme to ve vlastních rukou a neuspěli jsme,“ dodal asistent kouče Ivo Kracík.

Vedle zklamání z umístění mrzí korfbalisty také ztracené Světové hry, pro které bylo mistrovství v Belgii kvalifikace. „Štve mě to i kvůli generaci, která po nás nastoupí,“ řekla Klacková. „Je to velká škoda. Deváté místo a nepostup na Světové hry, beru jako neúspěch. Pro podobný výsledek jsme nejeli. Je sice hezká, že s Portugalci zahrajeme super poločas, pokažený dojem to však nespraví,“ přidal se Kracík.

Reprezentace devátým místem zaznamenala historicky nejhorší výsledek na mistrovství světa a je otázka, jak se povede v budoucnosti. „Nebudeme si nic nalhávat. V Belgii jsme moc hezký korfbal nepředváděli. Do budoucna musíme něco změnit. Nechci se teď pouštět do většího rozboru, na to je čas. Někteří hráči v reprezentaci končí, nahradí je nová krev. Máme talentované korfbalisty, ale potřebujeme poctivě makat, mít ten správný přístup. Mladí na sobě musejí chtít pracovat,“ vzhlížel Kracík k budoucnosti.

I přes nepodařené vystoupení našel asistent ve hře svých svěřenců něco pozitivního. „Těší mě, že přeci jen máme dobrou morálku. Hráči se s Portugalskem nevzdali a ukázali velké srdce,“ podotkl asistent.

Ve finále mistrovství světa podle očekávání porazil největší favorit z Nizozemska domácí tým 27:18 a slaví další titul. Třetí skončila Taipei, která si v boji o bronz poradila s Anglií 21:12.

Česká republika – Portugalsko 20:19

Poločas: 4:10. Rozhodčí: Hung Lee, Slegers, Buis. Nejlepší střelci: Vlastimil Krejčí 6, Jiří Podzemský 4, Martina Klacková 3 – Pedro Correia 5, Miguel Costa 4, Ana Cordeirová 3

 

Pro připomenutí přinášíme přehled předešlých zápasů:

Nizozemsko – Česká republika 41:16, Česká republika – Maďarsko 27:13, Česká republika – Německo 21:24, Česká republika – Jihoafrická republika 40:10, Česká republika – Portugalsko 17:24, austrálie – Česká republika 16:17 GG

Konečná tabulka šampionátu:

1. Nizozemsko

2. Belgie

3. Taipei

4. Anglie

5. Katalánsko

6. Německo

7. Čína

8. Rusko

9. Česká republika

10. Portugalsko

11. Austrálie

12. Hong Kong

13. Maďarsko

14. Polsko

15. Jihoafrická republika

16. Brazílie


Komentáře

komentáře Disqus