Těžkou porážku vstřebávali korfbalisté při procházce Antverpami a nakupování dárků

Den po osudné prohře se snažili alespoň trochu zapomenout a najít motivaci do dalších bojů. Česká reprezentace po nedělní porážce 21:24 od Německa, která na mistrovství světa znamenala jen soupeření o konečné deváté až šestnácté místo, vyplnila volný den návštěvou centra druhého největšího města Belgie a odpočinkem. „V pondělí už byla nálada o malinko lepší, pořád v nás však zůstává velké zklamání,“ povídal Jakub Bláha, který v extralize obléká dres Českých Budějovic.

Trenéři nezvládnutý klíčový duel přisuzovali špatné hlavě, jejich svěřenci to viděli podobně. „Je to tak. Bylo vidět, že jsme dobře připravení, ale psychicky jsme to nezvládli. Zpětně jsem se na zápas s Německem podíval a měli jsme hlavy dole. Vedli jsme v poločase o dva body a věděli jsme, že jsme lepší. Jenže soupeř pak srovnal a poslal nás ke dnu. Nikdo se nedokázal zvednout. Němcům to tam padalo a šli do toho s větší vervou než my,“ vracel se Bláha ke špatným okamžikům pro český korfbal.

Čeští hráči ani trenéři porážku nečekali, o to byla horší. „Dlouho jsem něco podobného nezažil. Ale po zápase nepadalo žádné obviňování. Už bych to nechal být. Večer jsme si šli společně na chvíli sednout. Ne popíjet, ale utužit partu. Nebylo to nic příjemného. O úspěchu nebo neúspěchu rozhodl jediný duel, který jsme bohužel nezvládli,“ smutnil osmadvacetiletý hráč, jenž v reprezentaci patří mezi střední generaci.

Zaváhání v rozhodující fázi turnaje má vedle absence v bojích o přední umístění na šampionátu i další nepříjemný dopad. Světový šampionát totiž zároveň znamenal kvalifikaci pro Světové hry, které se v příštím roce uskuteční v Polsku. Češi si výsledkem v Belgii přibouchli k účasti na prestižní akci dveře. Evropě připadne vedle pořadatelského Polska pět míst, které si zřejmě rozeberou celky, které postoupily do čtvrtfinálových skupin. „Světové hry jsou pro nás už jen utopie. Muselo by se stát něco neočekávaného. Každopádně teď musíme skončit alespoň devátí a doufat,“ potvrdil Bláha.

V pondělí před dalšími náročnými bitvami měly všechny týmy stejný program. Hráči se vydali na obchůzku městem. „Centrum máme asi deset minut tramvají. Je moc hezké, udělali jsme si příjemnou procházkou. Dali jsme si vafle s čokoládou a nakoupili nějaké dárky domů. Večer pak organizátoři pohostili všechny hráče v jednom místním klubu,“ popsal Bláha.

V úterý od dvou hodin odpoledne čeká na Českou reprezentaci papírově slabší Jihoafrická republika, o den později změří ve čtyři hodiny odpoledne síly se silným Portugalskem, které má medaili z posledního evropského šampionátu a v Belgii ho překvapivě poslala do bojů ve spodních patrech porážka od Číny. „I přes zklamání máme velkou motivaci všem dokázat, že se nám nevydařil jen jeden zápas. Zejména s Portugalskem to však bude hodně těžké. V posledních letech se nám na ně nedaří s reprezentací ani mně s klubem v evropských pohárech. Ale zabojujeme ze všech sil,“ slíbil Bláha.


Komentáře

komentáře Disqus