Čechy zradila hlava. Po prohře s Německem jim unikl postup do čtvrtfinálové skupiny

Obrovské zklamání, zmar a smutek zavládly v české kabině po nedělním závěrečném duelu v základní skupině na mistrovství světa v Belgii. Národní tým totiž nečekaně prohrál 21:24 s Německem a nepostoupil do čtvrtfinálové skupiny. Porážka je poslala jen do bojů o konečné deváté až šestnácté místo. „Vůbec jsem to nečekal. Zápas jsme nezvládli v hlavě,“ hledal český kouč Radek Honzíček těžko slova.

Český tým platil totiž za jasné favority a už se viděl v další fázi turnaje. Jenže naši západní sousedé se ukázali jako zdatný a nepříjemný sok. V poločase Češi sice o dva koše vedli, soupeř se však nevzdal. O svém vítězství rozhodli němečtí korfbalisté v závěrečných pěti minutách. „Neporazil nás protivník, ale my sami. Na hráčích byla vidět nervozita i přes to, že máme v kádru dost zkušených korfbalistů. Nikdo to nedokázal vzít na sebe. Všichni se báli něco vymyslet a čekali, že se dají koše sami,“ hlesl reprezentační lodivod.

Na zápas s Německem se přitom český výběr soustředil dlouho před turnajem. Vědělo se, že půjde o klíčový duel a mužstvo si na něj věřilo. Přišel však zkrat. „Němci nás ničím nezaskočili. Nepředvedli nic extra. Kdyby to byla příprava, jasně je podle mě porazíme. Na většině našich hráčů byla vidět tíha okamžiku. Pro řadu z nich to byl poslední šampionát a chtěli udělat pěkný výsledek. Bohužel to neustáli. Obrana ještě nebyla tak špatná, ale náš útok byl hrozný. Je to velká škoda, protože jsme byli dobře připravení a měli jsme natrénováno. Hráči úspěchu obětovali strašně moc,“ litoval Honzíček.

Přísnější měřítko snesl v zápase jen vytáhlý mladík Alexander Vyroubal, který Němce zatěžkal sedmi koši. „Jediný odehrál svůj standart. Možná proto, že hrál v klidu. V reprezentaci ho totiž zřejmě ještě čeká hodně, proto nebyl moc nervózní,“ zdůvodnil trenér.

Česká republika tak ve skupině za suverénními Nizozemci a druhým Německem obsadila třetí místo. To znamená, že naši korfbalisté se ve skupině H utkají s Portugalskem a Jihoafrickou republikou. „Čekal jsem, že se v další fázi turnaje střetneme s Portugalskem, ale rozhodně bych neřekl, že si spolu zahrajeme jen o umístění,“ narážel Honzíček na překvapivé vypadnutí Portugalska, na jehož úkor postoupila Čína.

Čechy v pondělí čeká volný den, pak následují dvě střetnutí. „Bude těžké namotivovat hráče, v kabině po prohře zavládla hrozná atmosféra. Nikdo ani nemluvil, bylo to velice emotivní. Pořád je ale o co hrát. Musíme se sebrat, najít sílu a nabudit tým do dalších duelů,“ podotkl Honzíček.

Česká republika – Německo 21:24

Poločas: 8:6. Rozhodčí: Wing Hung Lee, Faria, Rosie. Nejlepší střelci: Vyroubal 7, Klacková, Krejčí po 4 – Düring 7, Shulteová 5, Orth 4


Komentáře

komentáře Disqus