Dorostenecká extraliga odstartovala. Znojmo vyřídilo lehce Náchod, Kutná Hora nestačila na Šenov

O uplynulém víkendu se opět rozběhl nový ročník České korfbalové dorostenecké extraligy. Na úvod změřily síly ve dvojzápase celky Znojma s Náchodem a Kutné Hory se Šenovem.

V letošním ročníku soutěže se stejně jako minulý rok představí šest celků, hned tři jsou však jiní. V extralize se už neukáže minulý mistr z Prostějova, Kolín a České Budějovice. U všech je vesměs hlavním problémem nedostatek hráčů v této věkové kategorii, Prostějov se rozhodl uplatnit mladé hráče mezi seniory. Nově je nahradily týmy Šenova, Kutné Hory a Nového Lískovce z Brna.

Znovu se trochu pozměnil i systém soutěže. Základní část tvoří dva miniturnaje o třech účastnících, kde si zahraje každý s každým, a v jednom kole si týmy proti sobě zahrají dvojzápas. Následuje semifinále, ve kterém se utká první se čtvrtým a druhý se třetím ze základní části. Extraliga pak vyvrcholí boji ve finále a o třetí místo, které se uskuteční společně s vyvrcholením žákovské kategorie U13.

„Favority soutěže jsou pro mě Znojmo a posílený Nový Lískovec,“ předpovídá Jiří Šuhaj, trenér Kutné Hory a předseda Sportovně-technické komise Českého korfbalového svazu.

 

Znojmo Modří Sloni U19 : SK Plhov Náchod U19

Favorit na úvod nezaváhal. Znojemští hráči potvrdili v prvním kole České korfbalové dorostenecké extraligy papírové předpoklady a na své palubovce si v obou duelech poradili s Náchodem. V prvním zápase svého soka předčili 26:10 a ve druhém 22:11. „Utkání jsme statečně ze všech sil odbojovali. Hned na úvod šlo asi o toho nejtěžšího možného soupeře,“ podotkla náchodská trenérka Jaroslava Pavlovičová.

Modrým Slonům letos zmizel největší sok uplynulých dvou sezon. Prostějov, se kterým se Znojmo utkalo v posledních třech extraligových finále, totiž letos soutěž nepřihlásil. „Mají tým plný reprezentantů a je to znát,“ potvrdila kvality Jihomoravanů Pavlovičová.

Ve střetnutí exceloval právě jeden z nich. Znojemský Jakub Žák nasázel ve dvou zápasech šestnáct košů. „Ubránit ho je velmi těžké. Ale ani my jsme bodově nezklamali. Dát takovému soupeři jedenadvacet košů ve dvou zápasech nepovažuji vůbec za zlé. Dařilo se především našim děvčatům.“ pochválila ženskou část týmu Pavlovičová. „Naopak jsme zcela propadli na doskoku. Ten příště musíme vylepšit,“ dodala.

Její tým v loňském ročníku extraligy obsadil pátou pozici a letos chce hlavně sbírat zkušenosti. „Máme velmi mladý kádr. Hrají v něm převážně ještě žáci. Ale ve hře vidím velké zlepšení. V létě jsme byli na soustředění v Holandsku a to hráčům hodně pomohlo,“ vysvětlila Pavlovičová.

1. zápas:

Znojmo Modří Sloni U19 : SK Plhov Náchod U19 - 26:10 (13:2)

Nejlepší střelci: Žák Jakub 7, Hon Matěj 5, Filipovszká Gabriela 4 - Paďourová Ludmila 4, Štěpánová Pavlína 4, Šmíd Filip 2. Rozhodčí: Petr Báder.

2. zápas:

SK Plhov Náchod U19 : Znojmo Modří Sloni U19 - 11:22 (6:13)

Nejlepší střelci: Štěpánová Pavlína 5, Hurdálková Tereza 4, Paďourová Ludmila 1 - Žák Jakub 9, Holík Ondřej 6, Filipovszká Gabriela 2. Rozhodčí: Petr Báder

 

Kutná Hora, SK AFK Respo U19 : Šenov, KC - ZŠ U19

Souboj nováčků letošního ročníku vyzněl lépe pro Šenov, který Kutnou Horu nejprve zdolal 15:9 a ve druhém duele 10:8. „V úvodním klání bylo dost věcí špatně. Následně jsme se skokově zlepšili, i tak však máme hodně na čem pracovat,“ komentoval první dvojzápas nové sezony kutnohorský kouč Jiří Šuhaj.

V prvním utkání Šenovští na svého soupeře vlétli a rychle jim nasázeli sedm košů. „To se pak těžko otáčí,“ poznamenal Šuhaj. Druhé střetnutí už bylo o poznání vyrovnanější. „V tom nás zase zradila koncovka. Ale letos chceme sbírat hlavně zkušenosti, o přední pozice zabojujeme snad příští rok,“ dodal kutnohorský lodivod.

Úvodní zápasy všem trenérům ukázali, na čem je třeba ještě zapracovat. „Trápí nás pohyb před přihrávkou, přesnost a razance přihrávky i střelba. Hráči si taky zvykali na shot-clock, není snadné zakončit do pětadvaceti sekund, na vše je méně času,“ jmenoval Šuhaj.

1. zápas:

Kutná Hora, SK AFK Respo U19 : Šenov, KC - ZŠ U19 - 9:15 (3:7)

Nejlepší střelci: Mensová Miloslava 4, Šibravová Kristýna 2 - Holubčíková Kristýna 6, Holubčík Jakub 3, Macek Lukáš 3. Rozhodčí: Pavlína Jirmanová

2. zápas:

Šenov, KC - ZŠ U19 : Kutná Hora, SK AFK Respo U19 - 10:8 (3:3)

Nejlepší střelci: Škrob Daniel 3, Holubčík Jakub 2, Holubčíková Kristýna 2, Macek Lukáš 2 - Mensová Anežka 3, Jukl Jan 2, Paďouk Jan 2

 

Druhé kolo extraligy se uskuteční v podobě dvou miniturnajů v Náchodě a Brně 25. října. V Náchodě se vedle domácích ukáží ještě Kutná Hora a Nový Lískovec a v Brně v hale v Neužilově ulici týmy Šenova a Znojma. První kolo se ještě dohraje dvojzápasem Brna s Novým Lískovcem pravděpodobně 21. listopadu.

 

Jan Pařík


Komentáře

komentáře Disqus