Bojovný výkon na holandského mistra nestačil

Semifinálový zápas na Europa Cupu 2015 byl v podstatě předem rozhodnutou záležitostí. Zápas s pravděpodobně nejlepším současným týmem planety KV TOP/Quoratio Sassenheim byl soubojem excelentního obra s bojovným trpaslíkem. Na webu mezinárodní federace zápas, který skončil 37:15 ve prospěch Holanďanů, ohodnotili jedinou větou: „Bitva mezi odvahou a dokonalostí."

Snad i toto hodnocení svědčí o tom, že Brno tenhle zápas nevypustilo. Soupeř se s naší zarputilou obranou docela zapotil a za celý zápas hrál velmi koncentrovaně, bez parádiček a fintiček, kterými obveseloval diváky v minulých duelech. Ale nic nedostal zadarmo.

Už začátek zápasu předznamenaly organizační zmatky, když oba týmy nastoupily v červenočerných dresech. Chyba byla na straně IKF, která nějak nepočítala s tím, že bychom mohli postoupit do semifinále a zapsala si pro náš tým barvu červenou, aniž by předpokládala konflikt se stejnými barvami soupeře. Po změně dresů se pak už oba týmy pustily do boje.

Do vedení šli celkem jasně Holanďané, kteří předváděli krásnou pestrou hru s množstvím křížných náher a přesných zakončení ze střední vzdálenosti. Hned v úvodu sklidil aplaus publika za luxusní „čepici" nasazenou holandskému střelci Roman Věžník. Na lavičce se tak rozhořela diskuze, zda je dobré soupeře takhle "rozdráždit". Ostatně Romanova čtverka předváděla výborný výkon po celý první poločas. Ve druhé čtveřici hrál velmi dobře Peter Bušík, střelec prvního brněnského koše, ale souhra v této polovině týmu přece jen vázla. Čeho jsme mohli velmi litovat, byly neproměňované volné hody, jejichž nízká úspěšnost nás trápí zatím celý turnaj. Jejich řešení je takticky správné, bohužel ale nepřesné. Ale i tak se náskok soupeře velmi rychle zvyšoval, v jeho řadách „řádila" především nejlepší střelkyně holandské Topleague, Celeste Split. Ve 20. minutě trenér Máša vystřídal, aby zátěž rozložil rovnoměrně na všechny hráče. Noví příchozí nějakou dobu přece jen hledali místo na hřišti a soupeř zatím navyšoval svůj náskok až na poločasových 22:5.

V brněnské kabině se rozhořela diskuze, jak soupeři přece jen lépe zabránit ve snadném skórování. Rozhodně jsme nechtěli dostat „čtyřicítku", takže nikdo neskládal zbraně. Bohužel úvod druhé půle nám nevyšel, když TOP během 8 minut pětkrát trefil do černého. Až pak penaltu proměnila Štěpánka Jonáková a soupeř na druhé straně ze stejného trestu minul. Holandský mistr následně několikanásobně vystřídal a jeho náhradníci už (i přes nesporné kvality) zdaleka nedosahovali úrovně svých kolegů ze základní sestavy. Takže se od té chvíle hrálo, alespoň z pohledu vývoje skóre, vyrovnané utkání. Posledních 10 minut brněnský tým totiž zremizoval 8:8 (!). Svou soupeřku zle trápila nejen v obraně, ale i v útoku, Štěpánka Jonáková. Na druhé straně pak dravost a bojovnost předváděl Peter Bušík, doplňovaný Petrou Škrobovou.
Konečný výsledek 37:15 jasně dokazoval velkou převahu soupeře, ale rozhodně se brněnský tým za svůj výkon nemusel stydět.

V sobotu tak brněnské hráče čeká zápas o bronz proti portugalské Benfice, která ve večerním zápase dlouho trápila belgického mistra Scaldis. Rychlost a dynamika Portugalců budou velkým oříškem pro naše obránce. Ale všichni jsou připraveni a odhodlaní bojovat o každý centimetr hrací plochy.

střelci KK Brno:     Bušík - 4; Jonáková Š. - 3; Skála, Škrobová, Šedý - 2; Weissová, Věžník - 1; Fridrichová, Fridrich, Jonáková E., Ziegler, Bušíková - 0

střelci KV TOP Sassenheim: vd Gugten - 7; Split - 6; van Steijn - 5; Hendriks - 4; Pikaar, Roezenbroek - 3; Anholts, Heijne, Jousma, Hortensius - 2; Winter - 1


Komentáře

komentáře Disqus