Vítězná brněnská premiéra na Europa Cupu

První cíl mise „Europa Cup 2015" splněn: Brno ve svém historicky prvním zápase na Europa Cupu zvítězilo nad anglickými Trojans po infarktovém závěru 19:18 a postoupilo do semifinále.

Na úvodní a klíčové utkání celého turnaje byli brněnští zdravě nažhavení. Na předzápasovou poradu totiž přišel manager Lukáš Pazourek s tím, že celá jury a vedení Trojans na schůzce managerů se bavili, jaké budou Angličani chtít dresy na semifinále. Tak jsme se rozhodli jim tu dohodu pokazit.

Začátek utkání byl trochu v duchu naší biatlonové reprezentace, když se naše děvčata kvůli pozdnímu příjezdu a bloudění v okolí haly ještě 10 minut před nástupem chystala v šatně, takže se pánové rozcvičovali bez nich. Trojans, kteří v té době už 20 minut běhali po palubovce, vypadali lehce vyvedeni z konceptu. Brno nastoupilo do zápasu v sestavě: útok - Eva Fridrichová, Štěpánka Jonáková, Honza Šedý a Ondra Fridrich, v obraně pak Eliška Jonáková, Petra Škrobová, Roman Věžník a Peter Bušík. A toto rozestavení se ukázalo jako velmi důležité, protože na vysokého střelce Davida Brookse šel vysoký Roman Věžník.

Soupeř začal velmi ostře a dlouhou střelou se ujal vedení. Vzápětí ale vyrovnala donáškou Štěpánka Jonáková. Soupeř šel vzápětí opět do vedení, ale z naší strany přišla opět rychlá odpověď z ruky Petry Škrobové. Ostatně naše strategie útoků vedených přes naše děvčata slavila po celý poločas úspěch. Soupeř byl naší hrou, dravostí i úspěšností zakončení poměrně zaskočen, ale stále dokázal držet krok. Po 15 minutách byl stav vyrovnaný 7:7, když 6 z našich košů vstřelily dívky. Brněnští mohli také litovat několika neproměněných volných hodů a navíc během 1. půle na obou stranách útočníci neproměnili penaltu. 5 minut před poločasem šli Trojans do vedení 8:7, jenže vzápětí vyrovnal Roman Věžník a do vedení nás posunula střelou z velké dálky Štěpánka Jonáková. Jeden z nejdůležitějších momentů zápasu přišel v poslední minutě, když 4 vteřiny před klaksonem trefila opět Štěpánka ze střední vzdálenosti a do kabin jsme šli s důležitým vedením o dva koše 10:8.


V brněnské šatně panovala bojovná nálada a tu se podařilo přenést i do 2. půle. Prvních 7 minut brněnský tým nedovolil svému soupeři vůbec nic a sám přidal 5 košů na zdánlivě rozhodující rozdíl 7 košů. Brněnští v tu chvíli byli na koni, celý tým táhl za jeden provaz, všichni se povzbuzovali a bojovali jeden za druhého. Jenže brzy se ukázalo, že rozhodnuto rozhodně není. Soupeř zamíchal sestavou, prohodil dva útočící kluky a nová sestava nám začala dělat problémy. Zatímco naše hra začala postupně působit místy poměrně staticky, soupeř se začal hodně tlačit do šancí, které ústily ve velké šance a penaltové fauly, které poměrně úzkostlivě pískající hongkongský rozhodčí nekompromisně nařizoval. 9 minut před koncem bylo brněnské vedení stále ještě Brněnští mohli také litovat několika neproměněných volných hodů. komfortní s rozdílem 6 košů. Jenže soupeř velmi rychle snížil na rozdíl tříbodový a trenér Máša si vzal time-out, aby své svěřence uklidnil. Na chvíli to pomohlo, když po krásně zorganizovaném dlouhém útoku skórovala z dálky Eliška Jonáková, nad čímž její soupeřka jen nechápavě kroutila hlavou. Jako velmi důležitý prvek se ukázala velmi důsledná obrana anglických výjezdů z obrany, kde Brno získalo několik míčů. Přesto soupeř nesložil zbraně a skvěle zakončující kluci snížili na rozdíl jediného koše. Jenže osud zápasu vzala do svých rukou opět naše střelkyně Eliška a střelou ze střední vzdálenosti nám v poslední minutě dala dvoukošové vedení. Soupeř sice stihl ještě z penalty snížit na rozdíl jediného koše, ale víc už brněnští hráči nedovolili. Po infarktovém závěru se tým KK Brno mohl naprosto zaslouženě radovat z vítězství 19:18 a anglickým hráčům, kteří sílu brněnského týmu evidentně podcenili, nezbylo nic jiného, než zklamaně opustit palubovku a jít si chystat dresy na zítřejší zápas ve skupině o 5. místo.

Brněnští se tak mohou chystat na semifinálový souboj s holandským mistrem TOP / Quoratio Sassenheim. Navzdory dobré herní formě určitě nebudou v tomto utkání favority, takže půjde spíš o to, odehrát zápas se ctí, ukázat, že také na hřišti leccos umíme a naladit se dobře na sobotní medailový duel s portugalskou Benficou, která v podvečerním čtvrtfinálovém utkání porazila katalánský Vallparadís.

střelci KK Brno: Eliška Jonáková - 5; Štěpánka Jonáková - 4; Petra Škrobová, Eva Fridrichová, Ondřej Fridrich, Roman Věžník, Peter Bušík - 2; Jan Šedý - 0

střelci Trojans: D. Brooks - 6; T. Woodvine, M. Brooks - 4; N. Brennan - 2; S. Dunn, A. Turner - 1


Komentáře

komentáře Disqus