EXTRALIGA: Také v Brně se body dělily

V letošní extraligové sezóně se opět hrají dva soutěžní zápasy. Skončila tak liga rezerv. Diváci se tak vždy mohou těšit na dva duely plné kvalitního korfbalu.

E001: KK Brno - SK RG Prostějov 13:15 (5:8)

Všichni byli nadšení představou, že se pustí s vervou do soupeře a budou moci zúročit hodiny letní přípravy. Bohužel oči brněnských fanoušků viděly toto nadšení spíše jen u soupeře z Prostějova. A někteří dokonce litovali, že sedí v hale v Bohunicích a ne na fotbalovém stadionu na Srbské, kde se Zbrojovka statečně prala s Plzní. Ale zpět ke korfbalu. Oba týmy začaly opatrně a u obou dominovaly obrany. Po 20 minutách byl stav 6:5 pro Prostějov. Prostějovští, kteří nastoupili v nové velice mladé sestavě plné nadějných juniorů, hráli velice odpovědně, důrazně a snaživě. A bohužel pro Brno, mladí a rychlí soupeři, byli rychlejší než bojovníci z Brna, kteří jakoby si po obědě „schrupli" a probudili se až 10 minut před koncem zápasu. Možná to bylo i netradiční sestavou, kterou trenér Brna zvolil. Důvodem bylo nejen zapojení Romana Věžníka, ale bohužel i nemoci a zranění některých brněnských opor. Brněnští se jakoby nemohli rozehrát. Nešli si tolik za vítězstvím, jakoby čekali, že to půjde samo. Prostějovští naopak hráli agresivní korfbal, v obraně nedali brněnským hráčům ani hráčkám ani milimetr místa, jejich útoky byly velmi dobře organizované a navíc zakončované přesněji, než ty brněnské. Proto hosté postupně navyšovali náskok a poločas skončil v jejich prospěch 8:5. Pravdou je, že Brno mělo daleko delší útoky (některé dokonce divácky velice pohledné), plné šancí i z velmi krátkých vzdáleností či dokonce penalt, ale bohužel je nedokázalo proměnit.

Do druhého poločasu Brno nastoupilo odhodlaněji. Zlepšil se pohyb skoro všech hráčů, šance stále přicházely, ale pořád se brněnských rukou držela smůla a herní převahu domácí nebyli schopni přetavit v úspěšné zakončení po dlouhých 18 minut. K tomu se přidalo pár nepozorností a chyb v obraně a hosté dál navyšovali náskok. Zvrat zápasu nastal až po trenérově vystřídání 13 min. před koncem zápasu, kdy do hřiště poslal nemocného, ale odhodlaného Honzu Šedého. Tomu se podařilo rozhýbat útok a především přesně zakončit. Brněnské hráče to strhlo k obratu. Navzdory velké snaze se ale Brnu už nepodařilo vyrovnat a zápas po dramatickém a vyrovnaném konci utkání skončil ve prospěch Prostějova 15:13.

Střelci zápasu: http://www.korfbal.cz/match/390


E002: KK Brno - SK RG Prostějov 25:11 (16:7)

Do druhého utkání vstoupilo Brno ve skoro tradiční sestavě a „tradiční“ sestavy jakoby chtěly ukázat trenérovi, že jim to takhle ladí více. Prostějovští sestavu také mírně pozměnili, přijeli s plnou lavičkou mladých juniorů, a trenér se snažil dát šanci skoro všem. Nicméně změna sestav vyšla rozhodně lépe Brnu. Od začátku jsme mohli sledovat „staré dobré Brno", které si umí zorganizovat hru, vytvořit si několik šancí za útok a konečně tyto šance i efektivně proměnit. Samozřejmě hru brněnských provázely i nepřesnosti a někdy špatný pohyb, ale hra byla lepší než ta prostějovská. S přísným metrem, který zvolil rozhodčí Milichovský na úvod utkání, se oba týmy chvíli srovnávaly a k vidění tak bylo několik penalt a volných hodů. Na hřišti dominoval hlavně brněnský doskok. Mužská část týmu byla pod košem téměř neomylná, Roman Věžník ukázal velký přehled ve hře, zkušenost a um zklidnit hru. Spolu s Peterem Bušíkem (a poté s Ondrou Fridrichem) si navíc dokázali vytvořit silný tlak a zakončovat z velké blízkosti pod košem. Na druhé straně využili své sehranosti Honza Šedý s Ivanem Vávrou, kdy k dobrému doskoku přidali i dobrou střelbu. A navíc muži uměli dobře asistovat v zakončení dívkám. V tomto zápase střelecky dominovaly sestry Jonákovi. Štěpánka měla dost času na střelu a byla téměř neomylná. Na druhé straně Eliška ukázala svoji neuvěřitelnou koordinaci a

rychlost, kterou ani její zkušená soupeřka Lenka Nasadilová nedokázala zachytit. Musíme pochválit i obranu brněnských, která se dopouštěla mnohem menšího množství chyb než v 1. zápase. Proto Brno vedlo po čas celého zápasu, a trenér mohl sáhnout ke střídání a zapojit do hry více hráčů. Brno v zápase dominovalo a vyhrálo přesvědčivě 25:11. A diváci si kladli otázku, proč to nešlo stejně i v prvním zápase?

Střelci zápasu: http://www.korfbal.cz/match/391


Komentáře

komentáře Disqus