Mistrem Afriky je opět Jihoafrická republika

Mistrovství Afriky 2014 vyvrcholilo finálovými zápasy, ve kterých se střetly celky na prvním a druhém místě po odehrání základní skupiny – tedy neporažená Jihoafrická republika a Zimbabwe, které chtělo potrvdit svou rostoucí výkonnost i aktuální formu. V zápase o třetí místo pak vyzvala Zambie Malawi.

Výsledky základní skupiny:

1. South Africa   3zápasy   9bodů

2. Zimbabwe   3zápasy   6bodů

3. Malawi   3zápasy   3body

4. Zambia   3zápasy   0bodů

 

Zápas třetí místo:   Zambie vs. Malawi 12:11 po GG

Zaplněné hlediště sledovalo úchvatný souboj dvou zemí, které sice ještě neoplývají korfbalovými dovednostmi, ale vynahradiliy to bojovností a zápalem pro hru. Zambie, která v předchozím zápase s Malawi neměla šanci na úspěch a jasně prohrála, tentokráte držela krok s favorizovaným týmem Malawi a nedovolila mu odskočit na vyšší košový rozdíl. V poločase dokonce domácí Zambie vedla rozdílem dvou košů, ale záhy ve druhé půli o vedení přišla a do posledních minut se týmy přetahovali o vedení. 55 vteřin před koncem druhého poločasu proměnilo Malawi penaltu a ujalo se vedení 10:11. V dalším útoku se k penaltě propracovala i domácí Zambie a na podruhé ji proměnila.

Následovalo prodloužení hrané systémem Golden Goal, což znamenalo pro mnoho přítomných (hráčů, trenérů i rozhodčích) něco zcela nového. Hráči se s tím vypořádali skvěle a k radosti zaplněných tribun dokázali první skórovat domácí a vybojovat historické bronzové medaile pro Zambii.

 

Finále:   JAR vs. Zimbabwe 21:11

Ve finálovém zápase se střetla favorizovaná Jihoafrická republika s týmem Zimbabwe, které udělalo za poslední rok velký progress a díky skvělé a obětavé práci nizozemského trenéra Riko Kruita (v následující sezóně Korfballeague povede Dalto Driebergen), se dokázalo výrazně výkonnostně přiblížit nejlepšímu týmu černého kontinentu. Pokud by jejich růst pokračoval stejným tempem, můžeme se za čtyři roky dočkat jiného vítěze Afrického šampionátu.

Letos se však překvapení ještě nekonalo a tým JAR dovedl zápas s přehledem k vítězství a vybojoval tak postup na Mistrovství světa 2015, které se bude konat příští pozdim v Belgii.

V poločase finálového střetnutí vedli jihoafričané 10:6 a na nižší rozdíl již své soupeře nepustili. Tým Zimbabwe brzdila zejména přílišná tvrdost, která přinášela následně pro tým JAR mnoho šancí z volných hodů a penalt. Jihoafrická republika tak postupně navyšovala své vedení a na konci turnaje zaslouženě převzala trofej a zlaté medaile z rukou presidenta IKF Jana Fransoo a presidenta IKF Afrika Lese Williamse.


Komentáře

komentáře Disqus