Belgičané přepsali dějiny aneb finálový den

Poslední den mistrovství začal utkáním o 9. místo mezi Polskem a Maďarskem. Hra obou týmů byla od začátku velmi vyrovnaná. Poláci však zabojovali a do poločasu odcházeli za stejného bodového stavu 7:7. Druhý poločas byl více méně určován maďarskými hráči. Ve 25. minutě získali dvoukošový náskok a ten si i přes nápor Poláků udržovali. Hra se stávala agresivnější. Účastníci hnaní diváky představovali nejlepší možný korfbal a závěrečnými dvěma koši v poslední minutě utkání Maďaři vybojovali celkové deváté místo za stavu 13:17.

 

Následoval boj Německa s Ruskem o místo sedmé. Začátek byl poměrně nervózní, chyby na doskoku střídaly chyby v přihrávkách. Ruská reprezentace však byla první, která si uvědomila, že tímto způsobem utkání vyhrát nejde a svými zákroky se dostala do vedení 2:0. Pak už se i Němci dostali pořádně do hry a ruský náskok stáhli, bojovali o každý míč a do šaten odcházeli s jednobodovou převahou 8:7. Celkově do druhého poločasu lépe vkročili Rusové, kteří během několika minut dokázali vyrovnat a dostat se do vedení. Jenže posledních osm minut utkání patřilo jen a pouze Němcům. Ti si se rozstříleli a byli to tedy oni, kdo nakonec obsadili konečné sedmé místo v poměru 18:13.

 

Zápas o páté místo svedli mezi sebou Ćeši s Katalánci. Hra začala velmi tvrdě, Češi si šli jasně za výsledkem. Než se katalánská obrana stačila vzpamatovat, na světě bylo skóre 4:1. Katalánci nestíhali a museli se divit, že jim v sedmé minutě Češi utíkají už o šest košů – 8:2. V deváté minutě přišel první oddechový čas. Katalánský trenér musel domluvit svým svěřencům, trochu je uklidnit a namotivovat. To se mu vyplatilo, ale ne na dlouho. Po dvou rychlých střelách se opět dostala ke slovu česká reprezentace a znovu si vynutila skóre 10:4. Následně Katalánci vystřídali a veškerou sílu věnovali k vyrovnání skóre do konce poločasu. Katalánci stahovali a hrozili. Nátlak gradoval a únava na české obraně již byla znát. Naštěstí přišel poločas, Kataláncům se totiž v posledních minutách podařilo dostat na rozdíl pouhých tří košů – 13:10.

Začátek druhého poločasu nepokračoval tak sebevědomě. Katalánci úporně bránili a český útok se nemohl dohodnout, jak bude postupovat. Za stavu 14:11 se strefila Renča Havlová ze střední vzdálenosti a odstartovala další střeleckou kanonádu. Zbývalo 8 minut do konce a Češi vedli 21:13 a dále pracovali na dalším navýšení bodového stavu. Při rozdílu už 10 košů Katalánci poslali na palubovku další své hráče, aby ještě zkusili na hře něco pozměnit. Výměna hráčů sice přinesla nějaké to ovoce, ale na rozjetou českou mašinu už nestačila. Česká republika se tak po ne moc vydařeném zahájení turnaje umístila na celkově 5. místě s výsledkem 26:18.

 

Den se chýlil ke konci a na pořadu dne byl souboj Anglie a Portugalska o 3. místo. První poločas utekl poměrně rychle, byť to na skóre nebylo vůbec znát. Oba celky hrály velmi vyrovnaně, o čemž také svědčí stav 5:5 v poločase. I ve druhé půlce všichni výborně bránili a nutili soupeře k chybám. Do vedení se pokaždé dostal někdo jiný a každý odpískaný zákrok se setkal s nevraživou odezvou. Ani šest minut před koncem nebylo jasné, kdo zvítězí. Nakonec však Portugalci utekli svému oponentovi a získali bronz v poměru 14:11.

 

Vyvrcholením celého turnaje bylo utkání Belgií s Holandskem. Jak to bývá zvykem, Belgičané i Holanďané hráli tvrdě. Agresivitu však lépe ustáli Belgičané, protože dokázali utéct úřadujícímu Mistru vždy o pár košů. Jenže závěr prvního poločasu ovládli právě hráči země tulipánů a nastavili poločasové skóre na 12:11. Tak tvrdě, jak skončila první půlka, začala i ta druhá. Všichni hráli na své maximum, nikdo nikomu nechtěl nic dát, aniž by pro to neudělal vše. Jenže obyčejně 97% úspěšná střelba Oranjes se setkala s neschopností a 7 minut před koncem už prohrávali 15:20. Teprve až odpískaná a proměněná penalta Jelmerem Jonkrem rozjela nizozemskou loď a během dvou minut se dostala do blízkého kontaktu – 20:21. Minuta do konce za stavu 22:23. Belgická obrana bránila tak těsně, že už bylo všem jasné, že se po delší době přepíšou dějiny a první místo získají právě tito hráči. To by ale nesměl Holanďan Marvyn Toonen skórovat 0,1s před zazněním závěrečného signálu na 23:23. Zlatého medailistu tak musel rozhodnout Goalden Goal. Belgičané opět ukázali, že se umí lépe poprat s nátlakem a po několika letech tak díky stavu 24:25 vystřídali dosavadní krále korfbalu na přední příčce.

 

 

 


Komentáře

komentáře Disqus