Čeští mezinárodní rozhodčí - 2.díl: Ondřej Fridrich

Proč vlastně korfbal?

Když mi bylo 16 let, skončil jsem s vrcholovým fotbalem a hledal nějaký další doplňkový sport. Spolužák na gymnáziu mi nabídl, abych s ním šel na jeho 1. korfbalový trénink. Už jsem o tom sportu něco málo věděl z nějakého letáku, tak jsem si řekl, proč ne a šli jsme. Ten spolužák byl Tomáš Cholava, se kterým dodnes hrajeme v brněnském týmu. Už je to 20 let.

Jak daleko je od hráče k rozhodčímu? Co dají hráčské zkušenosti do vínku rozhodčímu?

Od hráče k rozhodčímu je kousek, někdy i menší, než by se rozhodčímu líbilo :-) S pískáním jsem začal už v 17 letech. A díky brzké mezinárodní zkušenosti mě to víc chytlo. Hráčské zkušenosti jsou pro rozhodčího určitě výhodou, dokáže se vžít do situace hráče a může se někdy spolehnout na instinkt - lépe předvídá, kam asi hra bude plynout, odkud a kdo bude útočit apod. A proč dělám rozhodčího? Někdo to dělat musí. A mě nevadí vzít na sebe zodpovědnost a rozhodovat, co je dobře a co už ne.

Jaké musí mít předpoklady rozhodčí, když chce být ten nej?

Začal bych asi tím, že se nesmí nechat otrávit tím, že mu občas bude někdo nadávat, že na něj budou křičet a že „nikdy nevyhraje“. K tomu musí přidat fyzickou kondici, schopnost nebát se rozhodnout a to co nejrychleji. A aby byl „nej“, musí hlavně pískat, pískat a pískat... I když ani mnohaletá praxe z některých jedinců dobré rozhodčí neudělá.

Co to obnáší být dobrým mezinárodním rozhodčím?

Kromě všeho výše uvedeného to znamená taky umět solidně anglicky a přistupovat i k vrcholným mezinárodním zápasům se zdravým respektem, ale dostatečným sebevědomím. A v neposlední řadě to znamená taky ochotu cestovat a podřídit tomu svůj volný čas. Několikrát ročně je třeba si vzít dovolenou a jet nebo letět někam na několik dní pískat, protože jen rozhodováním těžkých zápasů kvalitativně nad úrovní české soutěže se může rozhodčí zlepšovat. A to všechno bez nároku na jakoukoliv finanční odměnu. Mezinárodní rozhodčí dostane proplacené náklady, ale tím jeho výsady končí. Bohužel...

Je něco, co ti skutečně vadí na funkci rozhodčího?

Ano - minimum respektu od hráčů, trenérů i funkcionářů. Není to lehké být rozhodčí a je smutné, když trenéři neučí své svěřence ani základním pravidlům sportovní slušnosti, jako například si jít všichni bez výjimky před i po zápase podat ruku s rozhodčím. Tuhle absenci vyjádření respektu jsem nezažil v žádném jiném sportu, jen v korfbalu, navíc bohužel jen v českém. O hrubostech, vulgaritách a osobních urážkách ani nemluvě...

Jak velkou roli hrají čárový rozhodčí při zápasu?

Asistent může hlavnímu rozhodčímu zápas kompletně zkazit, ale může ho taky přesnými výroky zachránit krk. Ve vztahu hlavní-asistent je nezbytně nutná důvěra jeden v druhého, správná souhra a komunikace. Rozhodně preferuji zápasy, kdy mám asistenta, i kdyby to byl jen začátečník.

Který zápas považuješ za svůj nejpovedenější?

V ČR nevím, který zápas byl můj nepovedenější. Pískám tak často, že si ty zápasy už ani nepamatuju. V zahraničí neberu zápasy, ale spíš turnaje. Mezi nejpovedenější, který mi otevřel cestu mezi rozhodcovskou špičku byl Europa Cup 2010 v Belgii.

Co tě čeká v blízké budoucnosti?

Potěšilo mě, že jsem dostal nominaci na evropský šampionát U21 do Olomouce. Budu mít možnost pískat vrcholový korfbal i před českým publikem.

Máš nějaký rituál před zápasem? Nosíš talisman?

Talismany nosím na každý zápas hned tři – píšťalku, žlutou a červenou kartu :-) Ale jinak mám spíš malé rituály. Jeden z nich jsem objevil právě v roce 2010 v Belgii, kde jsem zjistil, že nejlíp pískám, když se velmi dobře před zápasem rozcvičím – min. 30 minut. Vřele doporučuji tenhle rituál každému rozhodčímu. Pomáhá mi taky debata s asistentem a teoretická příprava na jednotlivé hráče a herní taktiky týmů.

A co rodina? Jistě je na tebe pyšná, ale máš dostatek času na svůj osobní život?

Nevím, jestli je pyšná, zkusím se zeptat manželky. Ale jo, prej jo :-) Eva je korfbalistka, takže mě chápe a podporuje mě v tom. Samozřejmě to není jednoduché, když máte ročně o 1-2 týdny dovolené méně, protože pískáte někde v zahraničí.

Dá se korfbalem uživit?

Na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď. Nedá.

I kdybych opravdu hodně chtěl a pískal každý týden v sobotu i v neděli nějaké zápasy a turnaje, nevydělám si víc než 2-3 tisíce měsíčně. Za mezinárodní zápasy a turnaje nedostává rozhodčí nic. Už dlouho se snažíme tuto praxi změnit, ale zatím je řešení v nedohlednu.

Děkuji a přeji mnoho pěkných zápasů


Komentáře

komentáře Disqus