1.liga dohrána. Brno bere zlato, Kolín stříbro a České Budějovice bronz.

Brňáci útočili z prvního místa v tabulce a věděli, že 2 vítězství z 3 zápasů je dělí od jistoty zisku zlatých medailí. Jenže soupeřem v cestě měly být dvakrát České Budějovice, které díky posilám z A-týmu tvoří vždy nevyzpytatelného soupeře, a také Šenov, bojovný mladý tým. Tábor si to rozdal dvakrát s Kolínem.

Konečné umístění 2013/2014:

1. KK Brno B

2. KCC Sokol České Budějovice

3. VKC Kolín B

4. KC SPŠS Tábor

5. KC ZŠ Šenov


A028: KCC Sokol České Budějovice B x KK Brno B   8:19 (6:4)

Brněnští nastoupili do utkání posilněni nejen tradičními křížalami, ale také s jasnými úkoly, jak ubránit silnou dvojici Bláha-Bínová a hlavně snahou soustředěným výkonem v útoku bez zbytečných ztrát balónu ukořistit důležité vítězství. Jenže první minuty utkání tomu vůbec nenapovídaly. Brno se v útocích hledalo, míče létaly do autu a do rukou soupeře a naprosto tragické bylo proměňování vyložených šancí. Budějovický koš byl jako zakletý a prvních 9 minut jím nepropadla ani jedna střela či donáška, a že jich bylo požehnaně. Na druhé straně budějovičtí skórovali hned z první střely a brzy vedli 3:0 a po 15 minutách 5:1. Brno zkusilo vystřídat a do hry šli zkušení hráči z lavičky. Ani jejich muška sice nebyla perfektní, ale přece jen se Jihomoravané dostávali do většího tlaku v útoku a získávali více obranných doskoků. Zásadní zlom utkání přišel těsně před poločasem, kdy při volném hodu Brna si bránící hráč Budějovic zranil koleno a musel ze hry odstoupit. Budějovice přijely jen se 4 kluky a tak zbytek zápasu dohrávaly v 7 lidech. To byla voda na brněnský mlýn a hráči v červených dresech ještě do poločasu stihli snížit na rozdíl 2 bodů – 6:4. 

Druhá půle už se nesla jasně v duchu převahy brněnského celku, který v útoku výrazně využíval zkušeností s hrou ve 4 proti 3 a na druhé straně v obraně dokonale pokrýval silnou čtyřku soupeře. Velmi rychle se skóre přehouplo na stranu Brna a to už pak jen spolehlivě zvyšovalo náskok. Pozornost si určitě zaslouží střelecký výkon Jirky Zieglera, který skóroval 7x a zdatně mu sekundovali Peter Bušík, který za 35 minut na hřišti stihl vstřelit 5 košů, a Eliška Jonáková, která dala 4 koše dokonce za poloviční čas. 

První dva body na cestě za titulem byly na světě po výhře 19:8. 

Střelci: 

Č. Budějovice: Bínová – 3; Dušáková – 2; Vaškovský, Bláha, Kohoutová – 1; Švík, Pavlica, Cenková, Kalová – 0

Brno: Ziegler – 7; Bušík – 5; Jonáková – 4; Dvořáková B. – 2; Weissová – 1; Skála, Fridrich, Mens, Hejčová, Dvořáková A., Mášová – 0


A029: VKC Kolín B - KC SPŠS Tábor   16:11 (7:7)


A030:  KK Brno x KC ZŠ Šenov 20:7 (10:1)

Druhý zápas brněnského týmu už se nesl v docela jiném duchu. Soupeřem Brna byl mladý tým Šenova. Brněnská hra v útoku sice stále vykazovala spoustu nedostatků, ale vše to více než plně vyvažovala téměř bezchybná obrana, která soupeři povolila první koš až po 20 minutách hry za stavu 9:0. Do poločasové sirény pak stihli brněnští přidat ještě jeden bod navíc, takže stav skóre zněl 10:1. 

Druhá půle se sice už zdaleka nenesla v duchu jasné dominance Brna, to si ale stejně nadále udržovalo více než komfortní náskok. Brněnští hráči se konečně začali snažit plnit lépe útočné pokyny trenéra a i když už obrana přece jen propustila několik útočných střel, nic už nemohlo změnit fakt, že brněnské Béčko zvítězí i v tomto duelu. Mezi brněnskými střelci se opět prosadil výrazně Jirka Ziegler, který spolu s Ondrou Fridrichem měl 5 zásahů do černého, zdatně jim pak sekundovala Martina Weissová se 4 koši. Velké ovace v závěru sklidil i holandský „internacionál“ a týmový „maskot“ v dresu Brna, Frans Mens, který se poprvé v sezóně prosadil přesnou donáškou. I on nakonec mohl oslavit 2. brněnské vítězství ve finálovém turnaji a spolu s ním jistotu zisku titulu mistra 1. ČKL. Konečné skóre utkání - 20:7. 

Střelci: 

Brno: Ziegler, Fridrich – 5; Weissová – 4; Mášová – 3; Mens, Skála, Dvořáková B. – 1; Bušík, Dvořáková A., Hejčová – 0

Šenov: Slíva, Trefná – 2, Jirmanová, Kocurková, Hájek – 1; Měsícová, Vrkoč, Sládek, Jurštáková, Banasinski - 0


A031:  KC SPŠS Tábor - VKC Kolín B   15:15 (6:9)


A032:  KK Brno B  x KCC Sokol České Budějovice B   14:5 (5:2)

Posledním zápasem dne už tak bylo jen utkání hrané „z povinnosti“. Brněnským se na krku už houpaly zlaté medaile a tak mohli jeho hráči i hráčky s klidným srdcem nastoupit do posledního duelu soutěže. Na výkonu týmu se to ale nijak zásadně neprojevilo. Utkání opět spíše dominovala spolehlivá obrana, která nedávala útočníkům mnoho prostoru k přesnému zakončení a řada útoků končila klaksonem shot-clocku. Ostatně poločasové skóre 5:2 ve prospěch Brna nasvědčovalo tomu, že oba celky už hrály i povedenější utkání. 

Druhá půle už ale byla opět ve znamení dominance Brna, které dokázalo těžit z početní převahy a přidávalo na budějovické konto další koše. Celkem jich stihli dát brněnští 14, oproti 5 košům Jihočechů. 

I třetí zápas dlouhého a náročného dne skončil brněnským vítězstvím, a tak vzápětí mohly vypuknout oslavy prvního letošního brněnského titulu. Dočká se Brno i nějakého dalšího? Získá už konečně tolik vytoužený titul extraligový? Na tyto otázky odpoví nejbližší týdny.  

 

Střelci: 

Brno: Weissová – 5; Fridrich, Jonáková – 3; Hejčová – 2; Dvořáková B. – 1; Dvořáková A., Mens, Skála, Ziegler – 0

Č. Budějovice: Bláha, Pavlica, Hájek (j.h.), Bínová, Kalová – 1; Cenková, Dušáková, Kohoutová, Vaškovský - 0


A033:  KC ZŠ Šenov - KCC Sokol České Budějovice   16:13 (8:7)

 


Komentáře

komentáře Disqus