Filosofie, teorie, analyza ...? Ano to je korfbal!

Patří tyhle termíny do sportu? Do korfbalu? Jsem tady správně? Přesně takovéto otázky mě napadaly, když jsem seděl minulý týden v krásné nové hale Detosu v Dordrechtu při první části kurzu pro trenéry, který organizovala IKF ve spolupráci s KNKV.

Jako přednášející zde byli osobnosti korfbalového světa v čele se svérázným Benem Crumem následovaným Jan-Sjouke van den Bosem a v neposlední řadě nastupujícím hlavním koučem Nizozemí Wimem Scholtmeijerem. To ovšem nebylo všechno. Nové poznatky při studiích o neurologii a motorickém učení člověka přišel představit Peter Beek, profesor z VU Universtity v Amsterdamu a zajímavou přednášku měl také Raymond Verheijen, který je známý především ve fotbalovém světě, protože se věnuje vzdělávání špičkových fotbalových trenérů po světě. Jeho zaměřením je sportovní psychologie a analýza. Dále jsem měl možnost shlédnout přednášku Wima Bakkera, což je bývalý trenér holandského mistra KZ, který je známý svým neotřelým přístupem ke korfbalu a tréninku. A hlavně bylo k nezaplacení bavit se s ostatnímy trenéry o problémech, které v rámci svojí činnosti musí řešit a jestli nacházejí řešení a jaká.

Když jsem přijížděl na kurz, tak jsem měl očekávání, že uvidím práci nejlepších holandských trenérů, zaznamenám si cvičení, které oni dělají se svými hráči, abych je mohl aplikovat a rozšířit u nás. To jsem se ale hrubě mýlil. Jak jsem později zjistil, tak být dobrým trenérem neznamená umět vysypat z rukávu 1000+1 korfbalových cvičení. Nejdříve je nutné mýt dobré znalosti z různých vědních oborů, pak správně analyzovat problém, aplikovat znalosti z různých vědních oborů do cvičení, znovu analyzovat, být dobrý psycholog a hlavně se celý život vzdělávat.

Naštěstí se mi nestalo obligátní “Vím, že nic nevím”, protože některé principy, ať už vědomě nebo intuitivně v trénování nebo koučinku používám, ale tehle kurz mi otevřel další cesty, kam bych měl svojí práci s hráči směřovat. Uvědomil jsem si, že vědecké poznatky se dají převést do praxe, ale zároveň musí trenér pečlivě hlídat spojení těchto znalostí s korfbalem a použitím ve hře samotné, protože pokud nemají vliv na zlepšení hry (ať už týmu nebo jednotlivce), tak v podstatě postrádají smysl. V hodnocení je pak třeba být striktně objektivní a hledat fakta.

Kurz je pro mě také závazkem, abych získané znalosti a zkušenosti předával jednak hráčům v národních týmech, ale také těm několika málo bojovníkům z řad trenérů, kteří se u nás této činnosti věnují. V rámci přípravy U21 určitě bude prostor připravit přednášky o těchto nových poznatcích a společně se podělit o zkušenosti z trénování. První taková příležitost bude už příští týden na soustředění U21 v Chlumci.

Co se týče kurzu IKF, tak v průběhu podzimu budu ještě absolvovat online testy a v prosinci bude závěrečný 3 denní kurz zakončený zkouškou. Spolu se mnou se kurzu zůčastnil i David Schwarz, za což jsem hrozně rád, protože jsem jednak nebyl sám z ČR, a také je příjemné vidět mladé tváře, kteří chtějí pracovat pro korfbal i jinak, než jako hráči.


Komentáře

komentáře Disqus