Nové pravidlo o střídání,… taková malá revoluce

Usnesení VV ČKS č. 4/16 VV ČKS stanovuje systém a kritéria střídání hráčů v průběhu utkání všech věkových kategorií dle mezinárodních Pravidel IKF, platných od 1.9.2013 (maximálně 8 hráčů).

Nové pravidlo o střídání, které povoluje vystřídat až osm hráčů, je malou revolucí. Podle mě revolucí v dobrém směru - oproti předchozí verzi můžu jako trenér vystřídat dvojnásobek hráčů, a navíc - můžu vystřídaného hráče vrátit zpět do hry. Pravda, jsem poněkud omezen tím, že takto mohu střídat jen při změně stran a až poté, co padnou čtyři koše. I na to Pravidla myslí, stále mně zůstává možnost vystřídat dva hráče v jakémkoliv přerušení hry.

Co všechno teď vlastně můžu udělat?

Mám mnohem víc taktických variant, jak dostat svého hráče do správné čtyřky - můžu ho nechat na začátku na lavičce a buď použít jedno z "volných" střídání, nebo počkat na nejbližší vhodnou změnu stran. Můžu poslat nezkušeného hráče na hřiště - a když mu to nepůjde, stáhnu ho, upřesním instrukce a můžu ho znovu nasadit. Můžu vystřídat na nebezpečného protihráče několik obránců, kteří ho utahají do bezvědomí. Jako starší hráč si můžu jít na pět-deset minut odpočinout, nabrat síly a znovu jít prohánět mladší protihráče.

Variant je mnoho, jistě si každý trenér najde svou oblíbenou. A konzervativci stále mohou zůstat u modelu čtyř střídání bez návratu. Už prvních pár kol nám ukáže, co je lepší. Mně však nejvíc vyhovuje možnost volby.


Komentáře

komentáře Disqus